Lisbet Rugtvedts blogg

Gode råd er ikke nok

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Lisbet Rugtvedt

Lisbet Rugtvedt var fram til 31. desember 2018 generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen og har vært statssekretær i Kunnskapsdepartementet. Hun har også vært stortingsrepresentant og byrådssekretær for kultur i Oslo kommune.

Over 600 000 i Norge har en hjerte- og karsykdom, og det er den største dødsårsaken her til lands. Da er det bekymringsfullt at både primær- og sekundærforebygging av hjerte- og karsykdommer svikter i et land med et så velutviklet helsesystem som vårt.

Bare to prosent av pasientene klarer å endre livsstil etter hjerte- og karsykdom, viser en fersk forskningsrapport (NOR-COR studien). Dette er alvorlig. Undersøkelsen, som Aftenposten nylig viet forsideplass, viser at det ikke er nok å informere om sunn livsstil.  Å endre inngrodde vaner er vanskelig. Å vite hva som er rett betyr ikke nødvendigvis at vi klarer å gjøre det. Særlig ikke for den som har fått hverdagen snudd på hodet gjennom alvorlig sykdom. Et infarkt gjør det ikke nødvendigvis enklere å mobilisere krefter til å endre livsstil, noe NOR-COR- funnene viser tydelig. Hjertepasientene bør få tilbud om et opplegg for rehabilitering tilpasset den enkeltes behov og livssituasjon.

Vi kan ikke møte disse pasientene med pekefinger og moralisering. Gjennom tettere oppfølging og økt fokus i primærhelsetjenesten, må myndighetene bidra til at rehabilitering får høy prioritet. Som samfunn kan vi ikke la den enkelte pasient stå alene med ansvaret for å ta de sunne valgene og redusere risikofaktorene for hjerte- og karsykdom. 

Vi har lyktes godt med dette når det gjelder tobakk.  Når sigaretter er dyre, vanskelig tilgjengelig og mange steder forbudt å bruke, støtter det opp om dem som ønsker å slutte. Vi bør også støtte alle som ønsker å være mer i bevegelse ved å legge til rette for forhindre stillesitting og et skape et mer aktivitetsfremmende samfunn. Sunne matvalg må bli lettere. Gjennom flere slike tiltak kan vi forebygge hjerte- og karsykdom og en rekke andre sykdommer mer effektivt.  Samtidig må vi sørge for at de som allerede har blitt rammet av hjerte- karsykdom, får en tettere individuell oppfølging. Rehabilitering må bli like selvsagt som behandling.

Powered by Labrador CMS