Ketil Kjenseths blogg

Sps sykehustraume

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Ketil Kjenseth

Ketil Kjenseth er stortingsrepresentant for Venstre og medlem av helse- og omsorgskomiteen. Han har vært medlem av kommunestyre og formannskap i Gjøvik, fylkestinget i Oppland, fylkesleder i Oppland Venstre og har vært politisk rådgiver i Venstres stortingsgruppe.

En enkel forklaring på et psykisk traume er en naturlig reaksjon på en unaturlig situasjon. I tilfellet Senterpartiet (Sp) og sykehuspolitikk, mener jeg det er vel verdt å dvele litt ved om de heller lider av en unaturlig reaksjon på en naturlig situasjon – som de selv har vært med på å skape. De prøver å fordekke selvskading med selvskaping.

Sp og Kjersti Toppe er de første til å nøre opp under fakkeltog og folkemøter om endringer i funksjoner i sykehus og frykt for nedlegging av sykehus. Bortsett fra i Innlandet. Som jeg skal komme tilbake til. Det siste året har Sp fått stor oppmerksomhet rundt frykt i Flekkefjord, Stord, Narvik, Volda og i Lofoten – knyttet til debatten i forkant av den første nasjonale helse- og sykehusplanen.

Det unaturlige med Sp er at de er i opposisjon til seg selv. For ser vi på sykehus-cv’en til den rødgrønne regjeringen i forrige periode, så er det da det ble lagt ned sykehus i Norge. Og det var da sykehus mistet akuttkirurgi. I 2010, 2011 og 2012 ble det lagt ned tre sykehus i Norge; Aker sykehus i Oslo, Stensby sykehus på Eidsvoll og Kristiansund sykehus på Nordmøre (fordekt som «bygge nytt felles sykehus for Nordmøre og Romsdal).

I realiteten ble også Kragerø og Rjukan sykehus styrt mot nedlegging i de rødgrønnes regjeringstid i 2012 og -13. De grep aldri inn mot sykehusstyret i Sykehuset Telemark HF som åpenlyst styrte mot nedleggelse. Tvert imot virket det som Aps helseminister Anne-Grete Strøm Erichsen ønsket en slik nedlegging – eller bygging av nytt sentralsykehus for Telemark, tilsvarende som et nytt, felles sykehus i Møre og Romsdal. I tid skjedde dette samtidig.

Vi husker alle daværende Sp-leder Liv Signe Navarsetes sinna-utbrudd på TV fra sykehusaksjonen i Nordfjord: «Du veit ikkje ka du snakkar om!». Det er ingen tvil om at Navarsete opplevde situasjonen som svært ubehagelig. På grensen til en trussel om alvorlig og varig skade (lokalt). Om ikke som et personlig traume, så i hvert fall som et politisk traume. For det var da sykehus i distrikts-Norge mistet akuttkirurgi; Lærdal, Nordfjord, Elverum, Kongsberg og Mosjøen.

Et kjennetegn ved et traume er helt eller delvis hukommelsestap. Jeg skjønner at Sp prøver å glemme, eller ikke vil vedkjenne seg, hva de faktisk var med på i sin tid i regjering. Men det blir på grensen til paranoid når de nå nører opp under uro og frykt rundt noen få sykehus for å gi inntrykk av at de står parat.  

I 2016 vedtok Stortinget, fjorten år etter at Ap fratok folkevalgte i fylkene styringen med sykehusene, endelig en nasjonal helse- og sykehusplan. Venstre inngikk en avtale med regjeringspartiene Høyre og Frp for å danne flertall for planen. Der står det «Ingen sykehus skal legges ned.» Fra 2015 har ingen sykehus i Norge stått i fare for å bli nedlagt. Etter et år med utredning i alle sykehusene om akuttkirurgi, vil ingen sykehus som er en del av sykehusplanen miste funksjoner de i dag har innen dette området.

Traumatiske opplevelser fører til at deler av erfaringen om hendelsen ikke blir tilgjengelig for bevisst bearbeiding. Det må være dette som har skjedd i Oppland Sp. For de vedtok på sitt fylkesårsmøte nylig å legge ned Gjøvik og Lillehammer sykehus, til fordel for et nytt «storsykehus» i Innlandet.

Tar en med konsekvensen i Hedmark, så vil dette medføre at minst 3 akuttsykehus vil bli nedlagt. I tilfellet Gjøvik, vil det framstå som dramatisk i norsk sammenheng. Det er mer enn dobbelt så stort som Kristiansund sykehus. Men der Oppland Sp mener det er riktig å legge ned sykehus, mener Sps stortingsgruppe anført av helsepolitiker Kjersti Toppe, at det ikke er greit. De har nemlig vedtatt at de er mot «storsykehus» i Innlandet.

Så da synes jeg det er betimelig å utfordre Sps partileder og representant for Hedmark, Trygve Slagsvold Vedum, som ikke er parlamentarisk leder i Sps stortingsgruppe; hvilket av fakkeltogene vil du gå i – det som vil beholde sykehus på Lillehammer og Gjøvik, slik stortingsgruppa di vil? Eller det som vil legge dem ned, slik Oppland Sp vil?

Ketil Kjenseth, Stortingsrepresentant og helsepolitisk talsperson for Venstre

Powered by Labrador CMS