Ketil Kjenseths blogg

Rusavhengige bør slippe egenandel

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Ketil Kjenseth

Ketil Kjenseth er stortingsrepresentant for Venstre og medlem av helse- og omsorgskomiteen. Han har vært medlem av kommunestyre og formannskap i Gjøvik, fylkestinget i Oppland, fylkesleder i Oppland Venstre og har vært politisk rådgiver i Venstres stortingsgruppe.

Det har vært snakket mye om å satse mer på behandling av rusavhengige de siste årene, men helseminister Bent Høie benyttet dessverre ikke anledningen til å redusere terskelen for å motta hjelp da ny forskrift om egenbetaling fra pasienter for poliklinisk helsehjelp ble innført.

Behandlere i rusfeltet kan fortelle at særlig utsatte pasientgrupper innen psykisk helsevern og Tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB), svært ofte ikke kan betale egenandeler.  Særlig er det mange ruspasienter som sliter med lav betalingsevne. Kjøp av rusmidler prioriteres naturlig nok pga avhengigheten. Dårlige boforhold, redusert evne til planlegging og dårlig impulskontroll er også vanlige årsaker til vanskelig økonomi i denne pasientgruppen - både som årsak og virkning relatert til rusbruk.

Krav om egenandel for polikliniske timer og gebyr for glemte avtaler legger dermed stein til byrden for pasienter med alvorlig rusavhengighet, med inkassokrav og økt gjeld. Sårbare pasienter med alvorlig rusavhengighet har ofte store problemer med følge opp nødvendig behandling for sin ruslidelse og sine psykiske helseproblemer. For de dårligste pasientene fungerer dessverre egenandelen som et systematisk hinder for tilgangen til «Pasientens helsetjeneste». Det gjelder både hos fastlege og ved behandling i poliklinikker i TSB.

I høringssvar til den nye forskriften ba rusfeltet og brukerorganisasjoner om at helseministeren benyttet anledningen til å innføre et prinsipp om at pasienter med «alvorlig rusavhengighet» skal slippe å betale egenandeler - på samme måte som pasienter med «alvorlig sinnslidelse» får egenandelene dekket av HELFO. Bent Høie lot denne muligheten gå fra seg. Venstre håpet at manglende fritak fra egenandeler var en glipp og stilte spørsmål til helseministeren 27.01.17 om han ville sørge for at ruspasienter fikk bedre rettigheter vedr dette. Svaret var skuffende. Høie viser til at det ikke er realitetsendringer i selve regelverket, men det er jo det som er problemet. Det burde vært en realitetsendring hvis Stortingets intensjon om å få flere ruspasienter inn i behandling skal oppfylles.

Innleggelse for døgnbehandling av ruspasienter er heldigvis fortsatt gratis, men tilbakefallsfaren er svært stor uten ettervern og videre poliklinisk oppfølging. Alle vet at et godt ettervern er en viktig nøkkel i en helhetlig behandlingstjeneste, noe som blir understreket i opptrappingsplanen for rusfeltet.

For mange er poliklinikk et tilstrekkelig – og mye rimeligere – behandlingsnivå, hvis hjelpen bare blir gitt tidlig nok. Mange institusjoner innen TSB velger å ikke kreve polikliniske egenandeler av ruspasienter, fordi de ikke vil risikere at pasientene dropper ut av behandling.  Da er det imidlertid helseinstitusjonen som bærer byrden av manglende inntekter fra egenandeler. Altså vil fritak fra egenandeler hos noen pasienter i praksis måtte finansieres ved å redusere tilbudet til andre ruspasienter.

Dette er ikke å løfte de svakeste pasientene, og Venstre gir ikke opp kampen for at flere ruspasienter skal få mer og bedre behandling. Da kan vi ikke godta at urimelige egenandeler skal stå i veien for dette. Vi utfordrer derfor helseministeren til å se på saken på nytt. Hvis helseminister Høie ikke kjenner sin besøkelsestid, vil i alle fall Venstre slåss videre for dette ved stortingsvalget til høsten.

Powered by Labrador CMS