Irene Hopes blogg

Søndagsåpne butikker er dramatisk for apotekene

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Irene Hope

Irene Hope er utdannet apotektekniker og er leder av Farmasiforbundet der ca 90 prosent av alle yrkesaktive apotekteknikere er medlem. Forbundet er en yrkesorganisasjon i Parat og jobber aktivt for å opprettholde apoteket som en sterk faglig enhet.

Farmasiforbundet mener regjeringens forslag om søndagsåpne butikker vil føre til økende mangel på kvalifisert personell, redusert lønnsomhet og dårligere pasientsikkerhet. En avgjørelse fra regjeringen kan være nær og vi oppfordrer til en fortsatt aktiv kamp mot søndagsåpent.

Regjeringen har i dag ikke flertall for søndagsåpne butikker. KrF med Hareide i spissen sier klart nei, og syv av tolv spurte fylkesledere i Venstre sier til Klassekampen at de er villige til å droppe søndagsåpne butikker for å sikre både helgefreden og husfreden.

Når høringsfristen gikk ut hadde det kommet inn nærmere 7000 høringssvar fra norske privatpersoner, organisasjoner, lag, bedrifter og offisielle høringsinstanser. Et overveldende flertall er negative til å endre helligdagsloven. Også i kommune-Norge er det en samlet motstand mot regjeringens forslag om søndagsåpne butikker.

I samarbeid med Parat uttrykker vi i vårt høringssvar en frykt for at tilgangen til autorisert helsepersonell blir vanskeligere og at pasientsikkerheten svekkes. Vi mener «Den faglige standarden er like viktig på en søndag som på en ukedag» og konkluderer med at det beste for samfunnet vil være at «lovendringen legges bort og aldri blir tatt opp igjen til ny vurdering».

Alle bør merke seg opplysningen fra Apotekforeningen, der tre fjerdedeler av omsetningsverdien i apotek har opphav fra resept fra lege, og at derfor ikke er grunnlag for å tro at søndagsåpne apotek vil føre til økt salgsvolum. Prisene er regulert av staten og apotekene kan derfor heller ikke øke prisene for å dekke merkostnadene med søndagsåpent.

Vi tror ikke det vil være økonomi til å ansette flere medarbeidere, noe som vil føre til at vi får redusert bemanning på ukedagene. Søndagsjobbingen vil bli delt på de ansatte og turnusen blir strukket ut over hele uka. Farmasiforbundet er redd slitasjen på de ansatte vil føre til økt sykefravær og at færre kompetente apotekteknikere og farmasøyter søker seg til yrket.

Jeg oppfordrer samtidig alle til å lese saken om søndagsåpent i siste utgave av Farmasiliv.

Powered by Labrador CMS