Eli Gunhild Bys blogg

Folket har skjønt det

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Eli Gunhild By

Eli Gunhild By er leder i Norsk Sykepleierforbund. Hun er sykepleier og har hatt flere ulike stillinger ved Radiumhospitalet. By har 10 års fartstid som tillitsvalgt i ulike verv, og er nå den siste av en lang rekke forbundsledere som siden 1912 har arbeidet for sykepleiefaget og sykepleiernes interesser.

Nok en gang har folket fått si sin mening om tilstanden i Helse-Norge gjennom Kantar TNS sitt helsepolitiske barometer. Og også i år viser det seg at folk både er opptatt av - og har mye kunnskap om - situasjonen i norsk helsevesen. De kommer med en del klare meldinger som vi skylder å ta på alvor.

En av årets klareste meldinger er: mangelen på sykepleiere går på bekostning av pasientsikkerheten i Norge. Hele 82 prosent svarer dette. Det enkeltområdet flest ber Regjeringen fokusere på er «tilstrekkelig bemanning med rett kompetanse». Befolkningen har skjønt det.

Det er sykepleiermangel i Norge.

I en slik situasjon forventes det at ansvarlige myndigheter og arbeidsgivere gjør det de kan for å komme opp med løsninger som sikrer pasienter og pårørende sykepleiere også i framtida.

Sykepleiermangelen er ikke lengre noen nyhet, Ifølge NAV og KS arbeidslivsbarometer er sykepleiere i dag den yrkesgruppen det er størst mangel på i Norge i dag. Det var 4.000 ledige stillinger som sykepleier i 2017 det ikke kom en eneste søker til.

Hvor stor sykepleiermangelen vil vokse seg, hvis vi ikke gjør noe, finnes det ulike regnestykker for. Samfunnsøkonomisk Analyse leverte nylig en rapport til Helsedirektoratet der de anslår at vi kanskje trenger så mye som 100.000 flere sykepleiere fram til 2040. En dobling av dagens arbeidsstokk.

Det er svimlende tall. Samtidig vet vi at teknologien gir muligheter for å bruke sykepleierkompetansen på nye måter, og å gi pasientene bedre pleie og behandling i årene som kommer. Vi lever lengre og ønsker å få behandling og pleie hjemme så lenge som mulig. Både norske kommuner og sykehus trenger sykepleierkompetansen.

Men i dag sløser vi med sykepleierressursene. Hva mener jeg med det? Jo, jeg tenker på at vi utdanner to og får en igjen.

Våre unge strømmer til sykepleierstudiet, samtidig som landet trenger sykepleiere. Hvorfor går da ikke regnestykket opp?

Fordi halvparten av de sykepleierstillingene som lyses ut i norske kommuner og sykehus er deltid. I årets helsepolitiske barometer svarer et stort flertall av befolkningen at de tror deltid blant sykepleiere ikke skyldes at sykepleierne ønsker å jobbe deltid. Det skyldes at det ikke lyses ut heltidsstillinger.

Det tror jeg er helt riktig forstått. Fortsatt viser kartlegginger at bare halvparten av stillingene som lyses ut for sykepleiere er heltid. Det holder ikke i 2018.

Av dem som fullfører sykepleierstudiet, viser forskning at en av fem sykepleiere slutter i yrket i løpet av de første ti årene. Og for dem som blir, er arbeidsvilkårene så tøffe mange steder at de ikke klarer å stå fram til pensjonsalder. Gjennomsnittlig avgangsalder for sykepleiere i dag er 57 år.

Det hjelper ikke at lønna er så lite konkurransedyktig at sykepleiere velger å jobbe i andre sektorer. I stedet bruker kommuner og helseforetak milliarder på dyr innleie fra vikarbyråer.

Bedre arbeidsvilkår, hele stillinger og høyere lønn ville vært en mye mer fornuftig pengebruk både for samfunnet og sykepleierne.

Pasientene er bekymret for framtida hvis det ikke gjøres noe. Det burde også arbeidsgivere og politikerne være. Det er ikke for sent å gjøre noe med situasjonen.

Vi trenger ansvarlige politikere og vi trenger et sykepleierløft.

Powered by Labrador CMS