Eli Gunhild Bys blogg

Tvingende nødvendig

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Eli Gunhild By

Eli Gunhild By er leder i Norsk Sykepleierforbund. Hun er sykepleier og har hatt flere ulike stillinger ved Radiumhospitalet. By har 10 års fartstid som tillitsvalgt i ulike verv, og er nå den siste av en lang rekke forbundsledere som siden 1912 har arbeidet for sykepleiefaget og sykepleiernes interesser.

Tvang kan være nødvendig for å redde liv. Samtidig må det være siste utvei. Derfor er det veldig bra at Høie vil ha ned tvangsbruken i helsetjenesten.

Tvangsbruken går ikke ned på tross av mange års innsats for redusert bruk av tvang. Det er nødvendig med hardere lut. Derfor er det riktig av Høie å «bruke tvang» over for maktstrukturene i helsetjenesten i denne saken.

Norsk Sykepleierforbund har lenge pekt på at tvangsbruken er for høy og har variasjoner som ikke kan forklares faglig. Det er derfor svært positivt når Helseministeren nå har bestemt seg for å sette ned et utvalg for å vurdere en felles lovgivning for bruk av tvang i helsetjenesten.

Tvangsbruk er utbredt i alle deler av helse- og omsorgstjenesten. Det er nødvendig med bred faglig kompetanse, grundige etiske retningslinjer og kunnskap om menneskerettigheter. Retten til frihet fra unødig bruk av tvang må sikres.

Dagens lovgivning gir helsepersonell betydelig anledning til å foreta alvorlige inngrep i den enkeltes liv og frihet. Til tross for vedvarende satsing på å få tvangsbruken ned står vi på stedet hvil. Derfor må det hardere lut til. Pasientene må myndiggjøres i større grad. «Økt selvbestemmelse og en styrket rettssikkerhet» het rapporten som ble fremmet av en bredt sammensatt arbeidsgruppe (Paulsrudutvalget) senest i 2011. Denne rapporten ble lagt i skuffen.

Pasientenes stemme må tas på alvor. LDO (Likestillings- og diskrimineringsombudet) konkluderte høsten 2013 med at tvangsbruk innen lov om psykiske helsetjenester er i Norge er uforenlig med menneskerettighetene. Gjennom mange år har vi fått gjentatte fortellinger om krenkelser og menneskerettighetsbrudd innenfor helsetjenesten. Det er helt nødvendig at vi som fagfolk og helsepersonell går i oss selv og ser på egen praksis. Variasjonen i tvangsbruken er for store til at de kan begrunnes faglig. Tvangsbruken må kvalitetssikres og vi må få en annen kultur for tvangsbruk.

Makten må fordeles i helsetjenesten. Derfor er det svært klokt av Høie og stille krav om flerfaglige vurderinger og en styrking av pasientens stemme. Dette vil bidra til å sikre vurderinger som gjøres når tvang vurderes som siste utvei. Det var på tide å ta Paulsrudutvalget sin rapport opp av skuffen. Dagens lovverk bør erstattes av et ikke-diskriminerende regelverk hvor likeverdige helsetjenester sees i sammenheng med retten til frihet fra unødig bruk av tvang.

Powered by Labrador CMS