Bjørnar Allgots blogg

Bortkastet å bedrive forebygging når halvparten ikke blir syke?

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Bjørnar Allgot

Bjørnar Allgot har vært generalsekretær i Diabetesforbundet siden 1992. Han er utdannet lærer med videreutdanning i organisasjonsutvikling og personaladministrasjon. Han er blant annet styreleder i Extrastiftelsen, leder i kontaktforum for brukere av helsetjenesten i HoD og har vært visepresident i den internasjonale diabetesføderasjonen. Han var sentral i etablering av Læring og mestringssentra i Norge.

Fastlege Gisle Roksund sier til Dagens Medisin (26/9) at det å definere ulike risikotilstander er sykeliggjørende. Pre-diabetes er blant de «diagnosene» han er kritisk til, og her støtter han seg til professor John S. Yudkin som hevder at pasientorganisasjoner driver skremselspropaganda når de informerer om risikotilstandene.
Hvis det å oppfordre folk til å ta sunnere valg for å forebygge diabetes, er skremselspropaganda, ja, da er vi i Diabetesforbundet skyldig i det. I så tilfelle er det noe jeg som generalsekretær er svært stolt av. Det kan da aldri være unyttig å bidra til at mennesker unngår alvorlig sykdom. Hovedpoenget med å få tak i risikogrupper å gi dem de nødvendige verktøyene for levevane-endring, slik at de ikke senere blir kronisk syke og må behandles med legemidler.
Vi regner med at 350 000 mennesker er i risikosonen for diabetes type 2. Yudkin hevder at kun 50 % av de med nedsatt glukosetoleranse utvikler sykdommen, og er derfor kritisk til å fokusere for mye på denne problemstillingen. Diabetesforbundet synes det er underlig at sjansene for at 175 000 mennesker utvikler diabetes ikke er et godt nok argument for å rette innsats mot risikogrupper. Spesielt når man vet at diabetes kan føre til alvorlige senkomplikasjoner som amputasjoner, blindhet og hjerneslag.
Det er et problem at diabetes type 2 har diffuse symptomer som det er vanskelig å gjenkjenne. Når symptomene først er tydelige nok til at man kommer seg til legen, har sykdommen ofte forårsaket senskader. For eksempel viser studier at mellom 50 og 60 % av de som legges inn på norske sykehus med akutt hjerteinfarkt har kjent eller ukjent diabetes type 2. Med bedre oppfølging av de med nedsatt glukosetoleranse, kan sykdommen oppdages på et tidligere stadium.
Helsemyndighetene har satt som mål at Norge skal bli et foregangsland for forebygging av diabetes type 2 (NCD-strategien 2013 - 2017). Norge skal også redusere dødeligheten av ikke-smittsomme sykdommer med 25 % innen 2025. For å nå målene, må vi som samfunn tørre å snakke om og til risikogruppene, og fortelle hvordan de kan unngå sykdommen eller utsette debuten av den. Formålet er verken sykeliggjøring eller skremselspropaganda, men å bidra til at de utsatte får et sunnere liv med bedre helse.

Powered by Labrador CMS