Anne Lise Ryels blogg

Ja, vi ønsker mer pasientnær klinisk forskning

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Anne Lise Ryel

Anne Lise Ryel er advokat og har jobbet som generalsekretær i Kreftforeningen siden 2002. Tidligere har hun blant annet jobbet som divisjonsdirektør i Sosial- og Helsedirektoratet, statssekretær i Justisdepartementet, Likestillingsombud og konsernadvokat i Statnett. Ryel sitter i Topplederforum for HelseOmsorg21 og er medlem i Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helse- og omsorgstjenesten.

I en artikkel i Dagens medisin 28. januar går gastrokirurg Jon Arne Søreide ved Stavanger Universitetssykehus ut og kritiserer Kreftforeningen for at vi tildeler for mye penger til basalforskning. Vi tar kritikken på alvor og synes det er en viktig diskusjon Søreide legger opp til. Kreftforeningen er en stor aktør når det gjelder tildeling av midler til kreftforskning, og vi jobber kontinuerlig for at våre forskningsmidler skal føre til størst mulig nytte for kreftpasienter.
Og la det ikke være tvil; vi er enige med Søreide på flere punkter. Ikke minst at den pasientnære forskningen bør bli mer tydelig. Så er det åpenbart at her kan ikke Kreftforeningen forventes å dra lasset alene. Behovet for økt satsing på klinisk pasientnær forskning har blitt fremhevet ved flere anledninger, ikke minst i strategien HelseOmsorg 21.


Kreftforeningen har gjennom en årrekke hatt ulike tiltak for å støtte mer klinisk forskning. I tillegg til de midlene vi bevilget direkte til forskningsprosjekter, støtter Kreftforeningen også frikjøp av kliniske stillinger slik at leger ved universitetssykehusene kan drive forskning parallelt med klinisk praksis. Kreftforeningen har også i flere år støttet enheter for klinisk forskningsstøtte innen kreft ved flere større sykehus, slik at forholdene legges bedre til rette for et økt antall kliniske studier.


Men som jeg også kommenterte i Dagens Medisin er den konkrete problemstillingen som Søreide tar opp allerede blitt grundig diskutert, og vi vil gjøre endringer i måten vi tildeler våre forskningsmidler. Endringer som vil tre i kraft allerede i forbindelse med årets tildeling. Ett grep vi gjør er å innføre «pasientnytte» som et selvstendig kriterium i søknadene. Videre vil vi systematisere brukermedvirkning som en del av evalueringen og tildelingen av forskningsmidler. Vi vil også gjøre endringer i modellen for vurdering av forskningssøknader slik at vi får en mest mulig rettferdig behandling av forskningssøknader innen samme fagområde. Dette regner vi med vil gi en dreining mot mer klinisk og pasientnær forskning.

Vi synes det er flott at det er oppmerksomhet og interesse for hvordan Kreftforeningen tildeler sine forskningsmidler. Vi ønsker kreftforskning som i større grad støtter opp om den pasientnære forskningen. Samtidig er det viktig å understreke at dette handler ikke bare om fordeling av forskningsmidler. Skal vi oppnå mer klinisk forskning er det også behov for flere strukturelle endringer som for eksempel konkrete incentiver både for klinikere, og for helseforetakene til å drive klinisk forskning. Vi i Kreftforeningen vil bidra der vi kan for å få mer av den pasientnære forskningen som Søreide etterlyser. Vi ønsker forskning som gjør en forskjell for pasientene.

Powered by Labrador CMS