Andreas Bergs blogg

100 dager

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Andreas Berg

Andreas Berg er daglig leder i Tailormade Consulting og utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole (NHH).

Det er morsomt å observere hvordan en ny ledelse ofte gis en fredningstid på 3 måneder. Slik som for den nye Regjeringen. I de senere dagene ser man at opposisjonen rører mer på seg, det være seg alt fra reservasjonsrett for leger hva gjelder henvisning til abort, eller - som ble sagt på radioen nylig: «man må forvente at den nye stortingspresidenten har lært jobben sin etter tre måneder».

Som alt annet i samfunnet, blir slike fredningstider sikkert kortere og kortere. I tilfellet med ny regjering, er fredningstiden naturlig ganske lang ettersom opposisjonen lett blir møtt med «de siste 8 års styring» i det man kritiserer dagens ledelse.

I en mye mindre målestokk opplevde jeg selv også en viss fredningstid da jeg tok over som daglig leder i MSD (Norge) AS 4. november 2009. Dette var dag én av sammenslåingen mellom tidligere Schering-Plough, Organon og MSD. Det var ganske overveldende å skulle forsøke å komme med noen fornuftige tanker og strategier fra første dag – særlig ettersom jeg kom rett fra en europeisk stilling med base i Tyskland. Det er likevel svært interessant å se hvordan ting fester seg. I mitt første møte med organisasjonen i Norge sa jeg at noe av det jeg er mest opptatt av innen ledelse, er takhøyde. Dette har vi kunnet bygge som en del av organisasjonskulturen vår, og vi ser med stolthet at vi scorer høyt på dette i interne medarbeiderundersøkelser 3-4 år etter.

Regjeringen har både en regjeringsplattform og en samarbeidsavtale de skal levere på de neste fire årene. Det blir svært spennende å følge. Vår bransje var veldig positive til at legemidler er omtalt i regjeringsplattformen på følgende måte:

«Regjeringen vil sikre pasientene rask tilgang til nye og effektive legemidler. Legemiddelpolitikken skal bidra til økt pasientsikkerhet, god behandling, lave kostnader for det offentlige og innovasjon. Regjeringen vil legge til rette for en sterk utvikling i norsk legemiddelindustri med sikte på et bedre tilbud til pasientene, økt verdiskaping og flere trygge arbeidsplasser.

Regjeringen vil:

Bidra til en mer helhetlig og pasientvennlig legemiddelpolitikk gjennom en ny legemiddelmelding. Gjennomgå apotekavansen.»

Dette er et flott utgangspunkt til en mer pasientvennlig og framoverlent legemiddelpolitikk. Det er også lovende å se at man ser helsepolitikk og næringspolitikk i en sammenheng.

Som bransje venter vi i spenning på implementeringen av denne politikken. 100 dager er passert og vi ser fram til at den nye politikken får fotfeste i konkrete tiltak. En ny legemiddelmelding er lovet, men man kan gjøre mange positivt rettede justeringer innenfor politikken i regjeringsplattformen også.  

Å vise til handling og ikke bare utredinger og meldinger vil være befriende etter avsluttet fredningstid.

Powered by Labrador CMS