
RISIKO: – Underveis-rapporten fra ekspertutvalget peker blant annet på behovet for flere LIS1-stillinger og forklarer hvilken betydelig risiko det vil være å omlegge finansieringsordningen, sier legepresident Anne-Karin Rime. Foto: Julie Kalveland

RISIKO: – Underveis-rapporten fra ekspertutvalget peker blant annet på behovet for flere LIS1-stillinger og forklarer hvilken betydelig risiko det vil være å omlegge finansieringsordningen, sier legepresident Anne-Karin Rime. Foto: Julie Kalveland
Foto:Legepresidenten: – Alvorlig at regjeringen forhåndskonkluderer
President i Den norske legeforening, Anne-Karin Rime, mener ekspertutvalgets vurderinger så langt i stor grad samsvarer med Legeforeningens syn.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Apotek! Nu har du tagit del av 10 artiklar och för att läsa vidare på Dagensapotek.se, vill vi att du fyller i dina användaruppgifter. Dagens Apotek på webben är helt kostnadsfri att använda.
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin? Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Snaut fire måneder etter at arbeidet med å gå gjennom fastlegeordningen startet, leverte regjeringens «hurtigarbeidende ekspertutvalg» sine foreløpige vurderinger og anbefalinger torsdag. Den endelige rapporten skal være klar i april.
Ekspertutvalget skriver at det er en rekke punkter i mandatet, blant annet organisering og finansiering, som ikke vurderes i den første rapporten. De foreløpige vurderingene og anbefalingene utvalget kommer med, er knyttet til kompetanse.
Blant annet kommer ekspertutvalget med en tydelig anbefaling om å øke antallet LIS1-stillinger. Helseminister Kjerkol forsvarer likevel regjeringens LIS1-kutt fra 62 til 31 nye stillinger i statsbudsjettet for 2023, som regjeringen ble enige med budsjettpartner SV om tirsdag.
President i Den norske legeforening, Anne-Karin Rime, mener utvalgets vurderinger så langt i stor grad samsvarer med Legeforeningens syn.
– Underveis-rapporten fra ekspertutvalget peker blant annet på behovet for flere LIS1-stillinger og forklarer hvilken betydelig risiko det vil være å omlegge finansieringsordningen, sier hun i en epost til Dagens Medisin.
– Det er derfor alvorlig at regjeringen forhåndskonkluderer og ikke lytter på råd før beslutninger fattes, fortsetter hun.
I et intervju med Dagens Medisin understreket utvalgsleder Kjetil Elias Telle at det er viktig å se helheten i fastlegeordningen, og at det å si noe om finansiering og organisering krever noe mer tid.
– Det er tidligere innført flere tiltak på forskjellige områder, men de jobber ikke i samme retning, og står dermed i fare for å slå hverandre i hjel.
Les hele intervjuet: – Tiltakene må ikke slå hverandre i hjel
Legepresidenten har tidligere gått hardt ut mot regjeringens planer for endringer i hvordan fastlegenes grunnlønn – basistilskuddet – beregnes. Endringene ble lansert i forbindelse med forslag til statsbudsjett for 2023, og skal etter planen innføres 1. mai i år samtidig som regjeringen tilfører 480 millioner kroner i friske midler for å styrke basisfinansieringen.
– Vi som forening, advarer nå mot å innføre helt nye finansieringsgrep som gjør at fastlegeordningen blir mindre forutsigbar både for legene og for kommunen, sa Rime under en konferanse i Tromsø nylig.
Les hele saken og hva helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) svarte