TROR PÅ NY INSULINLØSNING: – Dersom man sprayer noe utenpå huden, trenger ikke produktet å være sterilt. Det tilsier en vesentlig billigere produksjon, og heller ikke behov for kontroller av sterile fasiliteter. Væsken vi bruker inneholder heller ikke vann, og det gjør insulinet mer stabilt i oppløsning. Holdbarheten i romtemperatur vil være lenger. Begge disse punktene er viktige, spesielt med tanke på det globale markedet, sier Åge Nærdal i selskapet Insulife. Bilder i montasje: Getty Image/Insulife

Foto:

Insulife vil folkefinansiere studie på insulinspray

Med legemiddelveteran Åge Nærdal i ledelsen ønsker Insulife å revolusjonere diabetesbehandling med sprøytefri insulin. Snart kan allmennbefolkningen bli med på å finansiere prosjektet.

Publisert

– Insulife utvikler en insulinspray der insulinet absorberes inn i huden, som et alternativ til å stikke med nål. Dette er en unik teknologi som vi nå har rettigheter til på global basis, forteller Åge Nærdal, daglig leder i Insulife, til Dagens Medisin.

Vil ha folket med på laget

Nærdal, som har lang erfaring fra legemiddelindustrien, blant annet som tidligere sjef i GSK Norge, har de siste årene vært involvert i flere ulike prosjekter som konsulent. Men det er lite han har hatt mer tro på enn insulin uten sprøyte. Så stor tro har Nærdal og kolleger på ideen at de nå skal folkefinansiere hele den første kliniske studien på produktet.

– I dag legges det ut et investeringstilbud på vår Folkeinvest-kampanje, og det åpnes for aksjekjøp for folk flest fra onsdag 10. august. Da vil det være mulig for allmennbefolkningen å kjøpe aksjer i to uker, forteller Insulife-sjefen.

Målet er å samle inn 25 millioner kroner gjennom folkeinvestering. Nærdal kan avsløre at de har samlet inn nærmere halvparten, 12,2 millioner kroner, allerede før investeringstilbudet ble lagt ut i dag.

– Diabetes er en folkesykdom, og vi ønsker derfor investorer fra det brede laget av folket som kan gi oss penger til de første kliniske studiene.

Store planer

Selskapet er klare for å gjennomføre kliniske studier i tidlig fase så snart de har fått finansieringen på plass.

– Den innledende studien vil ha fokus på hvordan denne sprayen absorberes og distribueres i kroppen, og hvordan blodsukkeret senkes sammenlignet med injisert insulin og placebo. Den spraybaserte insulinen vil testes i tre ulike doser, forteller Nærdal, som legger til:

– Det har blitt gjort en liten studie allerede på fem friske frivillige, som har vist at de involverte fikk senket blodsukkeret de dagene de tok insulinsprayen. Så det er en god indikasjon på at det skjer noe, men vi må så klart teste dette i en større kontrollert studie.

Studien vil deles i to: Først med en gruppe med friske frivillige, og deretter med pasienter med diabetes type 1.

– Disse pasientene produserer ikke noe insulin selv, og alt som måles vil derfor kun være insulin som er tilført utenfra.

Lisensierer banebrytende teknologi

– Hvordan ble du involvert i dette prosjektet?

– Jeg ble koblet på via en norskamerikaner i Florida som har jobbet som konsulent for selskapet som har utviklet denne teknologien, Transdermal Delivery Solutions Corporation, svarer Nærdal. 

Han forklarer at de har jobbet med såkalt transdermal tilførsel av legemidler, altså distribusjon av legemidler over huden, i mange år.

– Jeg ble kontaktet av denne norskamerikaneren som lurte på om jeg kunne tenke meg å bli med på å stifte et selskap og se hva vi kunne gjøre med denne teknologien.

– Vi skaffet oss lisens for Europa, og har senere reforhandlet avtalen for utkjøp av intellektuelle rettigheter for hele verden. Det amerikanske selskapet har til gjengjeld fått 30 prosent av aksjene i Insulife, samt noe penger. Det er satt ned en nedbetalingsplan med definerte milepæler, sier Nærdal.

Selskapet er nå etablert i Forskningsparken i Oslo som en del av inkubatoren Aleap.

Viktig for pasient og produksjon

– Hvorfor tror du at dette produktet vil kunne bli en suksess?

– Det er flere grunner til det. For det første vil dette være et viktig produkt for pasienter som har sprøytevegring. Vi har snakket med mange mennesker, og vi vet at det er et behov.

– Men det er også noen andre aspekter: Dersom man sprayer noe utenpå huden, trenger ikke produktet å være sterilt. Det tilsier en vesentlig billigere produksjon, og heller ikke behov for kontroller av sterile fasiliteter. Væsken vi bruker inneholder heller ikke vann, og det gjør insulinet mer stabilt i oppløsning. Holdbarheten i romtemperatur vil være lenger. Begge disse punktene er viktige, spesielt med tanke på det globale markedet. Det er land i Afrika der kun 1 av 5 som trenger det får tilgang på insulin, sier han.

Den første studien vil være klar mot slutten av 2022. I et rent markedsperspektiv forteller Nærdal at selskapet hovedsakelig vil fokusere på behandling av pasienter med diabetes type 2. Studien blir sannylligvis gjennomført i Sverige.

Powered by Labrador CMS