Studie: Vaksine-gladnyhet etter Aker Brygge-utbruddet

Koronavaksinen beskytter mot alvorlig sykdom ved omikronsmitte, selv når vaksineantistoffene ikke lenger er effektive, ifølge en ny studie.

Publisert

Forskningsstudien fra FHI og Oslo universitetssykehus viser at koronavaksinen ikke hindrer smitte, men at immunresponsen utløst av vaksinen sørger for at sykdomsforløpet blir mildt.

Forskere har undersøkt blodprøvene til personer som deltok på julefesten på Aker Brygge 26. november 2021, hvor Norges første omikronutbrudd ble påvist.

I studien så forskerne på hvordan vaksinen beskytter mot omikronsmitte når antistoffene ikke virker like godt fordi viruset har endret seg. De konkluderte med at de smittede, som alle var fullvaksinerte, utviklet nye antistoffer som gjorde dem bedre rustet mot fremtidige koronavarianter.

For å kunne sammenligne, rekrutterte forskerne deltakere som var vaksinert med to doser mRNA vaksine, men som var smittet med deltavarianten, fra Folkehelseinstituttets UngVoksen-studiekohort, samt friske vaksinerte kontroller.

– Omikronvarianten reduserte effekten av vaksinasjonen og gjorde viruset betraktelig mer smittsomt. Likevel viste det seg tidlig at infeksjon med omikron ga relativt mild sykdom hos vaksinerte, sier seniorforsker Siri Mjaaland ved FHI.

Forskerne så også at de smittede utviklet nye antistoffer som gjør at de som har gjennomgått infeksjon er bedre beskyttet mot fremtidige koronavirusvarianter. Hos vaksinerte personer fremkalte infeksjon med Omikron også nye T-celleresponser mot andre deler av viruset, som ikke finnes i vaksinen, noe som på sikt også leder til en bredere immunitet mot infeksjon med framtidige virusvarianter, skriver FHI.

Powered by Labrador CMS