KOMPETANSE: Det er et stort team som tar imot pasienter som ankommer akuttsenteret på grunn av forgiftning eller overdose. Behandlingen krever kompetanse fra flere fagområder. 

Foto: Sykehuset Vestfold

Sykehuset i Vestfold: Økning i ambulanseoppdrag knyttet til rus blant unge

– De tre siste ukene har det kommet over hundre henvendelser til oss om rus. Natt til i dag var det fem ambulanseoppdrag knyttet til rus og unge, sier Vidar Ruddox, konstituert avdelingssjef ved akuttsenteret på sykehuset i Vestfold. 

I situasjonene hvor det er fare for liv møtes pasientene av et stort team, sier konstituert avdelingssjef ved akuttsenteret, Vidar Ruddox,

Teamet består av anestesilege, anestesisykepleier, tre medisinske leger, to akuttsykepleiere med spesialkompetanse, en bioingeniør og en radiograf, i tillegg til ambulansearbeiderne som tar med pasienten inn.

Disse situasjonene var det fem av i natt.  

BEGRENSNINGER: Vidar Ruddox sier at de er godt rustet til å hjelpe, men at legevitenskapen har sine begrensninger når det kommer til å håndtere mange av rusmidlene som er i omløp nå. Foto: Sykehuset Vestfold

– Finnes ikke motgift mot alt

Ruddox sier at det er en tydelig økning i både henvendelser til 113 og ambulanseoppdrag i sommerferieperioden.

– Det samme så vi i «russeuka» i uke 22. Det er tydelig at det er noe som skjer med unge voksne i forbindelse med at det er fest og moro, og at folk er ute og kjenner på det livet som vi ikke har fått mulighet til å kjenne på i to år.

Ifølge avdelingssjefen går det fort et dagsverk eller to på en slik situasjon, med tanke på ressursbruk.

– Men det er ikke det som er poenget, vi tar imot de personene som trenger det. Vi skulle helst sett at vi unngikk de situasjonene hvor unge utsetter seg for den risikoen. Det er motivasjonen vår for å gå ut med dette.

Det er få narkotiske stoffer hvor man har motgift, forklarer Ruddox, og sier at ofte ender de opp i en situasjon hvor de må støttebehandle.

– Vi må behandle de symptomene som vi ser, slik som bevisstløshet, pustestans og hjerterytmeforstyrrelser. De tre tingene vi behandler medfører kjempefare for liv og helse for de som opplever dette.

Hovedtyngden av pasienter er personer fra 18 til 25 år, men det er også personer som er yngre og eldre enn det, ifølge avdelingssjefen, som legger til at det er snakk om ungdommer som ikke er knyttet til et rusmiljø. 

– Det er helt lotto når du tar disse stoffene med tanke på om det går bra eller ikke. Det har kanskje gått bra én gang før, kanskje gikk det bra for vennene dine, men du fikk akkurat den tabletten hvor styrken var mye høyere, avslutter han. 

Powered by Labrador CMS