FORNØYDE: Innbyggerne i Europa er jevnt over mest fornøyde i land der det offentlige har hånd om det meste av helsevesenet, ifølge studien. Illustrasjonsfoto: Getty Images

Foto:

Studie: Pasienter foretrekker offentlig helsetilbud

Men det spiller ikke så stor rolle for folk hvem som tilbyr tjenestene, ifølge professor Pål Erling Martinussen. – Det som er viktig for folk er at det offentlige finansierer og regulerer helsesystemet.

I en studie, publisert i Social Science & Medicine, undersøkte forskere helsevesenet i 21 europeiske land, og så på sammenhengen mellom graden av markedstilpasning av helsevesenet og hvor fornøyde innbyggerne var. 

– Våre funn tyder på at folk foretrekker offentlige helsetjenester, men at det ikke spiller så stor rolle for folk hvem som tilbyr tjenestene. ​Tvertimot tyder våre resultater på at private aktører kan knyttes til høyere tilfredshet, sier professor Pål Erling Martinussen ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.

Det som er viktig for folk er at det offentlige finansierer og regulerer helsesystemet, forklarer han. 

Studien ble først omtalt av forskningsmagasinet Gemini.

Befolkningens tilfredshet som et mål på suksess

– Det er ikke så stort problem i Norge og i Norden, men i andre land hvor man vurderer reformer som vil øke «markedifiseringen» burde man kanskje vurdere en gang til om det er så veldig lurt, sier Martinussen til Dagens Medisin.

Forskerne analyserte data fra European Social Survey (ESS) og OECD Health Statistics, som inkluderte mer enn 120 000 personer.

Innbyggerne i Europa var jevnt over mest fornøyde i land der det offentlige tar hånd om det meste av helsevesenet.

Professoren legger til at det også er fordeler ved konkurranse i et offentlig system og at private aktører har tatt unna en del av presset på det offentlige helsevesenet.

Studien peker på at europeiske helsereformer i løpet av de siste tiårene har styrket pasientrettigheter og introdusert valgmuligheter, konkurranse og økonomiske insentiver i en sektor som typisk har vært statsstyrt og sentralstyrt.

Martinussen påpeker at dette er den første studien som undersøker sammenhengen mellom privatisering av helsetjenester og tilfredshet med helsetjenester på tvers av europeiske nasjoner.

– Faktisk har ingen brukt befolkningens tilfredshet som et mål på suksess av omleggingene, sier Martinussen. 

Powered by Labrador CMS