Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Politikerne må lytte til FHI

Koronapandemien burde ha lært oss en ting; det nytter å være forberedt.

Publisert: 2022-06-24 — 11.16

Bjørn Platou

Kronikk: Bjørn Platou, gründer og daglig leder, Decon-X


TIDLIGERE i år ble det avdekket et omfattende smitteutbrudd av den resistente mikroben «Pseudomonas aeruginosa» på 40 sykehus i Norge. Totalt 380 tilfeller ble registrert, og smittekilden viste seg å være forurensede kluter fra England. Heldigvis ble smittekjeden raskt stoppet.

I en pressemelding fra FHI, forteller overlege Kristen Gravningen at Norge mangler laboratorier til å analysere prøver fra produkter og utstyr, og ting dermed tar lenger tid. Det er en analyse som stemmer godt. Decon-X, som produsent av desinfiseringsroboter opplever det samme når vi skal teste utstyret vårt mot ulike mikrober. Løsningen blir å gjøre det i Sverige eller Tyskland.

BEDRE FORBEREDT. I Norge har vi lenge hatt som mål å etablere en helsenæring bygget på kunnskap og teknologi. Ikke bare fordi det er en god mulighet til å utvikle arbeidsplasser, men også fordi det ruster oss for neste pandemi. Vi vet ikke hva den kommer til å være, men sannsynligheten er stor for at det er multiresistents. Advarselen har vi allerede fått. I 2018 var det 8.9 millioner pasienter som ble smittet av sykehusinfeksjoner i EU. En tredjedel av bakteriene var resistente mot antibiotika.

Skal vi være klare er vi avhengige av at politikerne legger forholdene til rette. I disse dager jobber totalberedskapskommisjonen med hvordan ruste Norge for fremtidige kriser og hendelser. Her bør både bruk av teknologi i helsevesenet og bedre testkapasitet bli vurdert som tiltak. Når neste pandemi er her, er det nemlig for sent.

Interessekonflikt: Decon-X International er et norsk forskningsbasert selskap som selger smittevernutstyr og leverer desinfiserings-løsninger til blant andre helsesektoren i Norge.

Skal vi være klare er vi avhengige av at politikerne legger forholdene til rette.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!