PÅ JAKT ETTER NYE SAMARBEID: Åslaug Helland håper en rekke møter i løpet av ASCO-kongressen vil bære frukter. 

Foto: Julie Kalveland

Promoterer Impress-studien på ASCO 2022

– Vi må jobbe for å sette Norge på kartet. ASCO er en viktig møteplass der forskere og farmaseutisk industri møtes.

Publisert

OSLO/CHICAGO (Dagens Medisin): Nylig ble den norske satsningen på persontilpasset medisin innen kreft omtalt i tidsskriftet Nature Medicine. Nå har det norske fagmiljøet fått antatt et forskningsabstract på ASCO 2022, verdens største kreftkongress som avholdes i Chicago denne helgen.

I abstractet beskrives ulike initiativer som Impress-studien, samarbeidet mellom offentlige og privat aktører som går under navnet Connect og InPred, som er navnet som er gitt infrastrukturen for diagnostikk.

Førsteforfatter er Kjetil Taskén, leder for Institutt for kreftforskning ved Oslo universitetssykehus.

FORAN SKJERMEN: Det ble ingen Chicago-tur for Kjetil Taskén i år, men han kommer til å følge med virtuelt så langt han orker.  Foto: Privat

– Hvorfor er det viktig for dere å fortelle om hva dere har gjort?

– Vi ser etter flere å samarbeide med. Samarbeid med industrien om medikamenter og diagnostikk til Impress-studien og samarbeid med flere land for å aggregere data. Det er snakk om sjeldne tilfeller, så vi må finne de andre pasientene ute i verden for å kunne samle inn data.

Måtte bli hjemme

Da Dagens Medisin først snakket med Kjetil Taskén noen dager før avreise, gledet han seg til å komme av gårde og promotere den norske satsningen på den amerikanske kongressen. Det ble ikke helt som han hadde tenkt.

Covid-testen som er påkrevd for innreise i USA viste seg å være positiv og dermed måtte han følge konferansen virtuelt istedenfor.

Fyller timeplanen med møter

På plass i Chicago er imidlertid overlege og professor Åslaug Helland ved Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo. Hun er prosjektleder for Impress-studien og medforfatter på abstractet.

Helland setter stor pris på å være tilbake etter flere års opphold og har planlagt flere møter enn tidligere.

– Jeg skal ha rundt femten møter med ulike firma og forskningsgrupper i år. Det er viktig for oss å delta på ASCO. Det er andre som deltar her, enn på europeiske møter. For eksempel kan det være at den amerikanske grenen av industrien bestemmer mer.

Helland er ikke bare i spissen for Impress, hun leder også satsningen på kreft i Nortrials og det ferske senteret for klinisk kreftbehandling Matrix.

– Vi må jobbe for å sette Norge på kartet. ASCO er en viktig møteplass der forskere og farmaseutisk industri møtes. Slike møter er viktige for å få de gode kliniske studiene til Norge.

Sikter på Mission Cancer

Fra før av er det inngått samarbeid mellom Impress-studien og den nederlandske DRUP-studien, samt studier i de andre nordiske landene. Nå ønsker de norske forskerne et større europeisk samarbeid. Det vil også gi mulighet til å søke om forskningsmidler fra EU, som for eksempel EUs «Mission Cancer», forklarer Taskén.

– EU-midlene vil igjen gjøre at vi kan samle inn og aggregere data. Det er fint for oss å «markedsføre» at vi er på banen og vil være med.

Dagens Medisin har omtalte i november i fjor at norske aktører jobbet på spreng for å sikre seg sin del av forskningspotten på over 370 millioner euro. 

Skulle gjerne presentert poster

Taskén sier at han har fått mange tilbakemeldinger etter publiseringen i Nature Medicine, både fra indutrien og andre fagmiljøer i andre land som er nysgjerrige og vurderer samarbeid.

– Abstractet deres legges ut som «publication only», uten noen presentasjon på kongressen. Skulle du ønske at dere kunne presentert en poster?

– Jeg hadde gjerne gjort det hvis vi hadde fått muligheten. Vi rapporterer jo ikke data, vi beskriver kun oppbyggingen av et initiativ, så sånn sett er det kanskje ikke så rart.

Her finner du abstractet.

Dagens Medisin dekker kreftkonferansen ASCO i Chicago. Les alle sakene våre her og meld deg på nyhetsbrev.

Powered by Labrador CMS