Wenche P. Dehli, helse- og velferdsdirektør i Trondheim kommune.

Foto: Anne Lise Norheim

Snart trykker de på knappen – 8.500 ansatte tar i bruk nytt journalsystem

På en pressekonferanse torsdag opplyste Trondheim kommune om at de gamle journalsystemene vil bli slått av fra klokken 03:00 natt til lørdag. Samtidig fases Helseplattformen inn.

– Vi gleder oss til å bli de første som tar i bruk Helseplattformen, og til at flere kommuner, sykehus og fastleger kobler seg på, sier Wenche P. Dehli, helse- og velferdsdirektør i Trondheim kommune, ifølge en pressemelding fra Trondheim kommune.

Kommunen blir den første i landet som får et felles journalsystem for hele helse- og velferdstjenesten.

Det var opprinnelig planlagt at St. Olavs hospital også skulle ta i bruk det nye systemet samtidig. De har imidlertid valgt å utsette implementeringen til i september, grunnet pasientsikkerhet. Det vil føre til en regning i hundremillionersklassen. 

I forkant har tillitsvalgte i Trondheim kommune vært skeptisk til å gå i gang nå, men kommunen har likevel bestemt å ta den i bruk fra 7. mai. 22

– Vi vurderer løsningen som forsvarlig og er klare til å ta den i bruk, sier Dehli ifølge pressemeldingen.

Hun legger til at det helt sikkert kommer til å bli en del innkjøringsproblemer i starten fordi det vil ta tid for ansatte å venne seg til et helt nytt system. Av de tre systemene kommunen har i dag har de eldste vært i bruk i snart 20 år. En så stor innføring som dette vil alltid være krevende i starten, står det i pressemeldingen.

I meldingen står det:

«Brukere, pårørende og samarbeidspartnere vil derfor kunne oppleve at tjenestetilbudet blir noe redusert. Det kan være i form av lengre svartid på telefon, lengre saksbehandlingstid, noe mindre tid til pasienter og pårørende og at besøk blir forsinket.»

- Vi skal opprettholde et forsvarlig tjenestetilbud, men ber om forståelse og tålmodighet dersom tilbudet ikke helt lever opp til vanlig standard, sier Dehli ifølge pressemeldingen. 

I pressemeldingen skriver kommunen at opplæringen av det nye systemet startet på nyåret, mens sykefraværet grunnet pandemien var på sitt høyeste.

Det skal ha ført til at opplæringsperioden ikke har vært gunstig, og at mange kan føle at de ikke behersker løsningen godt nok ennå. Kommunen har satt inn kompenserende tiltak, og det vil bli gitt opplæring også etter at løsningen er tatt i bruk, skriver kommunen.

I enhetene i kommunen er det 900 ansatte som har fått rollen som superbrukere. De er frikjøpt til å gå i en turnus de tre første ukene av utrullingen, slik at andre ansatte kan henvende seg til dem.

Powered by Labrador CMS