TAR AVGJØRELSENE: Beslutningsforum består av de administrerende direktørene i RHF-ene. Her er direktørene avbildet i forbindelse med et møte høsten 2021. Fra høyre: Cecilie Daae, direktør i Helse Nord, Stig Slørdahl i Helse Midt-Norge og Inger Cathrine Bryne i Helse Vest. Fremst til venstre: Direktør Terje Rootwelt i Helse Sør-Øst. 

Foto: Vidar Sandnes

Seks av ti metoder fikk ja til bruk i sykehus i 2021

Årsoppsummeringen til Beslutningsforum viser at i overkant av 60 prosent av metodene som ble vurdert i 2021 fikk ja til innføring.

Publisert

Beslutningsforum tar stilling til om legemidler, prosedyrer og andre metoder skal benyttes i spesialisthelsetjenesten.

I 2021 ble totalt 106 metoder vurdert, viser forumets årsoppsummering.

En metode kan for eksempel være et legemiddel, en kombinasjonsbehandling med flere legemidler, en utvidelse av indikasjon, som vil si at legemiddelet kan benyttes i en ny setting, for eksempel mot en ny krefttype. Det kan også være bruk av medisinsk utstyr eller en prosedyre.

Seks av ti innført
Av de i overkant av 100 unike metodene som ble vurdert, ble 65 metoder ble innført. 39 metoder ble ikke innført.

Ved to tilfeller er metodene kategorisert som annet. Beslutningsforum skriver i en pressemelding at dette vil at denne kategorien viser til vurderinger hvor det har vært behov for dialog med fagmiljøet eller at dokumentasjonen ikke ga grunnlag for å fremme noen spesifikk anbefaling.

Det er legemiddelvurderinger som dominerer. Medisinsk utstyr diagnostikk og tester gjaldt kun åtte vurderinger, og prosedyrer og organisatoriske tiltak gjaldt fire. 94 metoder var legemiddelvurderinger.

Stor andel kreftlegemidler
41 legemidlene eller indikasjonsutvidelsene som var oppe til vurdering i forumet i fjor gjaldt kreftområdet. Kun to legemidler innen psykiske lidelser og rus ble vurdert. Det ene legemiddelet ble innført og det andre ikke, opplyser Beslutningsforum.

– Vi har hele veien med oss at den økonomiske rammen til spesialisthelsetjenesten er fast, og at det ikke følger mer penger for hvert ja vi gir. Derfor er disse beslutningene krevende. Noen av legemidlene er svært kostbare, og vi må prioritere, uttaler leder Inger Cathrine Bryne i Beslutningsforum i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS