Det handler om prioritering – og om verdier

Dagens fødselspolitikk anser kvinner som «fødemaskiner» som – for å gjøre det så billig som mulig – skal føde på samlebånd. Fødende slipper inn ved fire centimeters åpning og er ferdigfødd to timer etter at babyen er ute. Da er det klart for neste.

Publisert
Ingrid O. Uthaug

Innlegg: Ingrid O. Uthaug, høgskolelektor i logistikk ved Høgskolen i Molde og styremedlem i Bunadsgeriljaen

FOR Å FÅ kvinner til å vente til riktig åpning og få dem fort ut igjen fra klinikken, er mye av svangerskap, fødsel og barselomsorgen overført til kommunene, med den følge at kommunene må ansette flere jordmødre. Dette er for de fleste kommuner nå ganske enkelt: Jordmødre forlater fødefabrikkene i hopetall og går over til kommunene.

Jordmødre vet at kunnskap om den fødende – som man får i de situasjonene man har tid til å følge opp og skape en relasjon med den fødende – gir en tryggere og bedre fødsel for både mor og barn. Medisinske og kirurgiske inngrep reduseres også.

Se også: Fødselsomsorgen må organiseres bedre 

LUKSUS? Nei, det er ikke luksus at kvinner i den mest sårbare fasen får en fødselshjelp som både medisinsk og psykologisk gir det kvalitativt beste tilbudet. Men hvis eksempelvis ABC-klinikken ved Oslo universitetssykehus (OUS) blir erstattet av et privat tilbud hvor det gis tilgang kun for dem som kan betale selv, vil god fødsels- og barselomsorg bli et luksusprodukt.

Nei, det er ikke luksus at kvinner i den mest sårbare fasen får en fødselshjelp som både medisinsk og psykologisk gir det kvalitativt beste tilbudet

Må man virkelig minne om at svangerskap og fødsel er grunnlaget for alt liv og alle mennesker –og slik sett er den viktigste oppgaven i ethvert samfunn? Burde dette da ikke vært det området som prioriteres høyest i enhver sammenheng?

KVALITET. Ja, det er flere land som har både høyere mødredødelighet og spedbarnsdødelighet enn Norge. Kvinner i krigsområder – slik Ukraina har blitt – er spesielt utsatt. Mener forfatteren av lederartikkelen «Et skudd for baugen» i Dagens Medisin, Siri Gulliksen Tømmerbakke, at Norge skal lempe på kvaliteten i solidaritet? «Vi lider med dere, men vi gjør det frivillig», er mer en hån mot kvinner utsatt for krig, enn et argument mot kvalitet i norsk fødselsomsorg.

De mindre fødeavdelingene – som finnes ved lokalsykehusene – er alle organisert som ABC-klinikken. Det som skiller dem, er at ABC-klinikken har geografisk nærhet til sykehus med medisinsk og kirurgisk kompetanse, mens fødeavdelingene i lokalsykehusene har dette som en del av tilbudet, da avstanden til neste sykehus er lang.

PRIORITERING – OG VERDIER. Helseforetakene og helseministeren vil de små avdelingene i distriktene til livs – og at ABC skal legges ned.

  • Å velge mellom kvalitet og økonomi er en prioritering.
  • Å velge økt risiko og lavere kostnader er en prioritering.
  • Å velge mellom kostnadseffektive fødsler på samlebånd og en mest mulig helhetlig fødselsomsorg, er en prioritering.
  • Å velge om jordmødre skal jobbe i kommunene eller på fødselsinstitusjoner, er en prioritering.
  • Å velge lang reisevei eller nærhet er en prioritering.

Å velge gode offentlige tjenester for alle – eller gode private tilbud for de få – er en prioritering – og et verdivalg. Og det er et politisk valg.


Tilleggsinformasjon: Artikkelforfatteren oppgir ingen oppgitte interessekonflikter, men presiserer at synspunktene i artikkelen er hennes egne, og ikke et uttrykk for arbeidsgiverens synspunkter.

Powered by Labrador CMS