LAVTERSKEL: Opptrappingsplanen skal ha særlig oppmerksomhet på brede, forebyggende tiltak og på styrking av lavterskeltilbud i kommunene, uttaøte helseminister Ingvild Kjerkol og statsminister Jonas Gahr Støre under et innspillsmøte onsdag. 

Foto: Siri Gulliksen Tømmerbakke

Vil styrke lavterskeltilbud i kommunene

– De fleste barn og unge i Norge har god psykisk helse og er fornøyde med livene sine. Samtidig har vi over tid sett en sterk økning blant barn og unge som sier at de har psykiske utfordringer, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). 

NATIONALTHEATERET KONFERANSESENTER (Dagens Medisin): Regjeringen vil styrke tilbudet innen psykisk helse over hele landet og skal lage en opptrappingsplan. Arbeidet starter nå, og planen vil legges frem i 2023.

Statsminister Jonas Gahr Støre sier at økningen av barn og unge som opplever psykiske utfordringer er bekymringsfull. 

– Derfor er psykisk helse blant regjeringens viktigste innsatsområder og derfor skal vi nå lage en opptrappingsplan, uttaler Støre. 

Uavhengig av adresse
Opptrappingsplanen skal ha særlig oppmerksomhet på brede, forebyggende tiltak og på styrking av lavterskeltilbud i kommunene.

I tillegg til å skape mer sammenhengende tjenester for personer med langvarige og sammensatte utfordringer. 

– Målet vårt er at flere skal oppleve god psykisk helse og livskvalitet og at sosial ulikhet i psykisk helse skal reduseres. Alle skal få tilgang til like gode tjenester uavhengig av adressen og størrelsen på lommeboka. Hjelpen må bli mer tilgjengelig og nærmere folk, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

I dag opplever flere å få skriftlig avslag på tjenester uten å ha møtt helsepersonell. Regjeringen har et langsiktig mål om at alle som henvises til psykisk helsevern skal få tilbud om en vurderingssamtale. 

Opptrappingsplanen vil fokusere på kommunale tjenester, samtidig som den skal bidra til å sikre økt kapasitet i spesialisthelsetjenesten, spesielt innen psykisk helsevern for barn og unge.

Nasjonalt innspillsmøte
Arbeidet med et nasjonalt innspillsmøte startet onsdag med barne- og ungdomsorganisasjoner i Oslo. 

Regjeringen ønsker innspill fra brukere, pårørende, organisasjoner, fagfolk, forskere og kommuner til planen. 

Videre skal det gjennomføres et nasjonalt innspillsmøte med representanter fra bruker- og pårørendeorganisasjoner og frivillige organisasjoner innen psykisk helse.

Powered by Labrador CMS