90 DAGER: Studien viste at kunstig intelligens (AI) kan forutse pasienters risikoprofil for utvikling av kreft innen 90 dager. Illustrasjonsbilde: Getty Images

Foto:

Kunstig intelligens kan bidra til å avdekke risikomarkører for kreft

En nylig publisert studie viser at kunstig intelligens (AI) kan avdekke risikomarkører for kreft gjennom analyse av blodprøver.

Studien ble nylig publisert i tidsskriftet Clinical Chemistry and Laboratory Medicine (CCLM).

Formålet med studien var å evaluere evnen til en kunstig intelligens (AI)-modell til å forutsi risiko for kreft hos pasienter henvist fra primærhelsetjenesten basert på rutinemessige blodprøver.

Studien er gjennomført ved å sette sammen 25 forhåndsdefinerte laboratorieblodprøver til en analytisk profil.

Både kunstig intelligens (AI)- og logistisk regresjon (LR) analyse ble utført på data fra 6592 analytiske profiler for å se på deres evne til å oppdage kreft, og sammenlignet.

Studien viste at kunstig intelligens (AI) kan gi en brukervennlig risikoskår for å forutsi kreft innen 90 dager.

Studien er gjennomført i samarbeid mellom det danske sykehuset Lillebælt, Instituttet for Biokjemi og Immunologi ved det Syddanske Universitetet, Kræftens Bekæmpelse (pasientforening) og SAS Institute, et amerikansk programvarefirma.

I en pressemelding skriver SAS Institute at gjennom maskinlæring vil modellen kunne foreta analyser og presisjonsoptimalisering. Ved stadig forbedring kan den utvikles til for bruk på andre kliniske fagområder og risikovurdering av et bredt antall pasientprøver samtidig, skriver selskapet.

Powered by Labrador CMS