STORT PROBLEM: Muskel- og skjelettplager rammer mange, og er en viktig årsak til dårlig helse, nedsatt livskvalitet, sykefravær og uføretrygd. 

Foto: Colorbox

Muskel- og skjelettplager rammer over 1,4 millioner nordmenn

Skader, sykdommer og plager i muskler og skjelett rammer én av fire nordmenn og er en viktig årsak til dårligere helse, ifølge Folkehelseinstituttet.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Det globale sykdomsbyrdeprosjektet (Global Burden of Disease, GBD) anslår at 27 prosent av nordmenn hadde muskel- og skjelettlidelser i 2019, noe som tilsvarer 1,43 millioner innbyggere.

– Dette viser at muskel- og skjelettsykdommer, skader og plager er et stort samfunnsproblem. Det rammer mange, og er en viktig årsak til dårlig helse, nedsatt livskvalitet, sykefravær og uføretrygd, sier forsker Benjamin Clarsen ved Senter for sykdomsbyrde ved Folkehelseinstituttet.

Dette viser at muskel- og skjelettsykdommer, skader og plager er et stort samfunnsproblem Benjamin Clarsen

Disse beregningene samsvarer med tidligere norske funn som anslår at om lag én av fire har langvarige plager knyttet til muskel- og skjelettsystemet.

Ryggsmerter er den største hovedgruppen av muskel- og skjelettskader, sykdommer og plager, og den som koster samfunnet mest, viser den oppdaterte Folkehelserapporten fra FHI.

Powered by Labrador CMS