Vi trenger helsepersonellet

Riktig bruk av helsepersonell i Oslo vil gjøre det lettere å sikre nok helsepersonell ellers i landet. Derfor håper vi at Helse Sør-Øst RHF lykkes med å bygge en ny sykehusstruktur i hovedstaden som i minst mulig grad tapper resten av landet for kompetanse.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Stig Slørdahl

Kronikk: Stig Slørdahl, administrerende direktør i Helse Midt-Norge RHF
Inger Cathrine Bryne, administrerende direktør i Helse Vest RHF

I 2011 STO de administrerende direktørene i Helse Vest, Helse Nord og Helse Midt-Norge bak et innlegg i Dagens Næringsliv med tittelen: «Vi trenger Oslo-legene». Utgangspunktet var etableringen av Oslo universitetssykehus (OUS) to år tidligere – og behovet for omstillinger slik at bemanningen ble tilpasset at OUS fikk en 30 prosents reduksjon i lokalsykehuspasienter.

Inger Cathrine Bryne

Før etableringen var også et tyvetall fagmiljøer etablert på to eller flere steder med få kilometers avstand. Omstillingen ble sett på som en mulighet for at flere leger og annet helsepersonell kunne gis mulighet til å arbeide i andre regioner.

AV NASJONAL INTERESSE. Det har lenge vært klart at OUS trenger nye arealer. Vi som har sett og besøkt noen av de nedslitte sykehusbyggene, har stor forståelse for at noe bør skje i løpet av de nærmeste årene for å sikre pasientene i regionen gode og fremtidsrettede behandlingsarealer, men også for pasientene fra de andre tre regionene som er avhengige av å få behandling ved OUS. Derfor er dette et prosjekt av nasjonal interesse.

Helse Sør-Øst RHF har lagt planer for nybygg og utvidelser ved Rikshospitalet, nytt lokalsykehus på Aker, nytt klinikkbygg og protonsenter ved Radiumhospitalet, viktige laboratorie- og forskningsmiljøer i livsvitenskapsbygget og nybygg for sikkerhetspsykiatrien. Alt i alt planlegges det prosjekter til en ramme på rundt 50 milliarder kroner i Oslo.

KONFLIKT. Bygging og flytting av sykehus og fagmiljøer gir noen ganger konflikter. Det er helt naturlig at lengre reisevei, sammenslåing av fagmiljøer, usikkerhet rundt faglige konsekvenser, nye bygg nær eget hjem, helikoptertrafikk – og opplevelse av å ha tapt en kamp om lokalisering – setter følelser i sving. Gode diskusjoner inntil beslutning er fattet, vil gi det beste resultatet for fremtiden.

Riktig bruk av helsepersonell i Oslo vil gjøre det lettere å sikre nok helsepersonell ellers i landet

Mange deltar nå i en kamp for å bevare Ullevål sykehus til tross for at både forrige og nåværende regjering har fastslått at planene som er lagt skal gjennomføres.

Hvis de som ønsker å bevare Ullevål sykehus skulle vinne fram samtidig som man etablerer et nytt sykehus på Aker, ville det bli nok et sykehus i Oslo innenfor en radius på noen få kilometer.

PERSONELL-UTFORDRING. Det som dette kan innebære for resten av landet, er færre helsepersonell til de andre regionene. De tre andre regionene i Norge opplever å miste høyt kompetent helsepersonell til Oslo-regionen.

Selvfølgelig skal folk få flytte, men antallet arbeidsplasser innenfor de ulike fagområdene vil være en premissleverandør for hvor mange som flytter. Dette krever at utbygging i Oslo-regionen også tar hensyn til hvordan helsepersonell kan benyttes, til beste for både pasienter, fag og HMS.

Sårbare miljøer innen mange ulike spesialiteter i distriktene, skal iblant bare miste en eller to personer før det kan gå utover bærekraften for en avdeling.

TILGANG FOR ALLE! Det går en rød tråd fra innlegget i 2011 til dagens situasjon. Riktig bruk av helsepersonell i Oslo vil gjøre det lettere å sikre nok helsepersonell ellers i landet.

Utfordringsbildet blir ikke mindre når vi vet at vi blir flere eldre og dermed også medfører et økende behov for helsetjenester i årene som kommer. Derfor håper vi at Helse Sør-Øst RHF lykkes med å bygge en ny sykehusstruktur i hovedstaden som i minst mulig grad tapper resten av landet for kompetanse.

Helsepersonell er en knapp ressurs: Vi må sikre god tilgang i både kommuner og sykehus i hele landet.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS