Tvangsautorisering av manuellterapeuter – i strid med alt og alle

Helse- og omsorgskomiteen vil dobbel-autorisere manuellterapeuter mot vår vilje – og uten at vi har blitt hørt. Hvor er fornuften i dette?

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Lennart Bentsen

Innlegg: Lennart Bentsen, manuellterapeut og leder av faggruppen for manuellterapi i Norsk Fysioterapeutforbund (NFF)

I INNSTILLING 170 L (2021–2022) fra helse- og omsorgskomiteen 15. februar, som omhandler endringer i Helsepersonelloven – autorisasjon av naprapater, osteopater og paramedisinere – foreslår flertallet av komiteen å inkludere manuellterapeuter i helsepersonelloven. Manuellterapi er en av flere videreutdanninger innen fysioterapi.

Manuellterapeutene er tatt med av komiteen uten at de verken var med i opprinnelig innstilling, eller i Helse- og omsorgsdepartementets høring. At denne saken nok en gang dukker opp som en ubuden gjest, når den skulle ha vært lagt stendød for lengst, skyldes uforståelig prestisje fra LO.

BRØT MED NFF. Et fagfelt innen fysioterapien skal nå bli dobbelt tvangsautorisert. Dette er ikke en politikk som er forankret i Norsk Fysioterapeutforbund (NFF), hovedorganisasjonen for fysioterapeuter og manuellterapeuter i Norge. Denne dobbel-autorisasjonen er en vervepremie til en liten utbrytergruppe.

Norsk Manuellterapeutforening ble opprettet i 2006, da en gruppe manuellterapeuter brøt med NFF for å arbeide for egen autorisasjon av manuellterapeuter. I 2011 organiserte de seg i LO som i premie lovet disse utbryterne autorisasjonen de ønsket og som de nå – med politisk hjelp – får gjennomført.

Det blir dessverre ikke mer pasientsikkerhet av denne autorisasjonen, for pasientsikkerheten er ivaretatt gjennom autorisasjon som fysioterapeuter

SKINN-ARGUMENTASJON. Saken har vært oppe til faglig og politisk behandling flere ganger før, og har blitt avvist fordi den strider med nasjonal godkjenningspraksis – og fordi argumentene som benyttes, aldri har holdt vann. Helsedirektoratet har kommet til samme konklusjon: Dobbel autorisasjon er ikke en riktig godkjenningsordning.

Det uforståelige denne gangen er at saken står enda svakere enn forrige gang den var oppe. Komiteen bruker samme gamle argumenter, flere som til og med falt vekk for fire år siden.

I sin kommentar skriver komiteen: «Flertallet er av den oppfatning at også manuellterapeuter burde inkluderes i autorisasjonsordningen. Manuellterapeutene fikk allerede i 2006 betydelig utvidede fullmakter overfor sine pasienter. Det innebar at alle da kunne gå direkte til manuellterapeut uten henvisning fra fastlege, og at de blant annet fikk adgang til å sykmelde og henvise til spesialist og til fysioterapi.»

VELKOMMEN TIL 2022! 1.januar 2018 ble det innført direkte tilgang til fysioterapeuter. Det betyr at alle kan gå direkte til fysioterapeut uten henvisning fra fastlege. Vedtaket innebærer at det ikke lenger er grunnlag for manuellterapeutenes fullmakt om å henvise til fysioterapi.

Komiteens flertall mener også at hensynet til pasientsikkerheten taler tungt for at manuellterapeutene tildeles autorisasjon som samsvarer med yrkesrollen. Dette er ikke et legitimt argument fordi en autorisasjonsordning for manuellterapeuter ikke endrer gjeldende ansvarsforhold, jamfør Helsepersonelloven.

SPESIALISTORDNING. Manuellterapeuter oppnår særskilt kompetanse gjennom tilleggsutdanningen etter fysioterapiutdanningen. Det blir dessverre ikke mer pasientsikkerhet av denne autorisasjonen, for pasientsikkerheten er ivaretatt gjennom autorisasjon som fysioterapeuter.

Helsedirektoratet har tidligere anbefalt spesialistgodkjenning for manuellterapeuter. Forskrift om spesialistgodkjenning av sykepleiere kom i 2019, og er den samme godkjenningsordning som legene har. Det blir derfor umulig å forstå hvorfor en liten del av en av de andre helseprofesjonene skal ha dobbelt-autorisasjon.

I STRID MED ALT. Et eksempel Manuellterapeutforeningen har brukt for å vise at dobbel autorisasjon er legitimt, har vært jordmødrenes særstilte dobbel-autorisasjon.

Det er imidlertid helt spesielle historiske forhold som ligger bak den. Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) har dessuten nylig bedt Helsedirektoratet utrede modeller som kan gi jordmødrene spesialistgodkjenning i stedet for autorisasjon.

Norsk Fysioterapeutforbund har i 20 år ønsket spesialistgodkjenning for manuellterapeuter og våre øvrige 13 spesialistgrupper. En dobbel-autorisasjon vil være i strid med alt.

I STRID MED ALLE. Utbrytergruppen som LO jobber for, organiserer tre–fire prosent av fysioterapeutene i Norge. Denne tvangs-autorisasjonen hopper altså på ufattelig vis bukk over det faktum at Norsk Fysioterapeutforbund (NFF), som hovedorganisasjonen for fysioterapeuter, med sine over 40 prosent av manuellterapeutene i Norge, ikke ønsker denne dobbel-autorisasjonen.

Vi kan ikke akseptere slike politiske prosesser, der en liten gruppe innen en viktig helseprofesjon gis egne spilleregler i strid med alt og alle. Stopp denne dobbel-autorisasjonen – og se mot legenes og sykepleiernes godkjenningsordning!


Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS