Illustrasjonsbilde av en rakettforsker fra GettyImages.

Foto:

Undersøker om rakettforskning eller nevrokirurgi er vanskeligst

BMJ-artikkel undersøkte om rakettforskere eller nevrokirurger hadde høyest kognitiv skår.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Det årlige julenummeret til British Medical Journal inneholder mye rar og kuriøs forskning, gjennomført med vitenskapelig metode, og 2021-utgaven er ikke noe unntak.

En av studiene i julenummeret undersøker de kognitive testresultatene til nevrokirurger og romtek-ingeniører for å undersøke hvilke av frasene som gir mest mening; «Det er ikke hjernekirurgi», og «det er ikke rakett-forskning».

Forskerne bak paperet, undersøkte testtresultater på kognitive undersøkelser gjennomført online av 748 personer. 600 var rakettforskere, og 148 var nevrokirurger.

Etter å ha renset dataene, satt forskeren igjen med svar fra 329 romtek-ingeniører og 72 nevrokirurger.

Raskere problemløsning
Nevrokirurgene viste signifikant høyere resultater i semantisk problemløsning, mens rakettforskerne skåret høyere i mental manipulasjon og fokus.

Det var ikke signifikante funn mellom gruppene i oppgaver som undersøkte minne, problemløsning, hastighet på problemløsing og minnehastighet. Sett opp mot en generell populasjon var det to forskjeller. Nevrokirurgenes problemløsningshastighet var raskere, og deres minnehastighet var tregere.

«En tur i parken»
Studien konkluderer med at i situasjoner som ikke krever rask problemløsning, vil det være mer korrekt å bruke frasen «det er ikke hjernekirurgi». Det er også mulig at både nevrokirurger og rakettforskere har fått en for høy status, og at fraser som «It´s a walk in the park», som ikke viser til en profesjon, er mer passende.

Hele artikkelen leser du her.

Powered by Labrador CMS