NORSK DELTAKELSE: Fredrik Schjesvold er en av de norske deltakerne som deltar fysisk under ASH 2021. – Alt er litt usikkert for tiden. Jeg krysser fingrene for at det ikke blir noen problem, sa Schjesvold før avreise til ASH i Atlanta.

Foto: Privat

Nå starter årets store hematologikongress i USA

Den store hematologikonferansen ASH avholdes som hybridmøte i Atlanta. Flere norske forskere skal presentere forskning på kongressen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

ASH (Dagens Medisin): Den årlige kongressen til American society of hematology (ASH) avholdes i Atlanta i Georgia World Congress Center, som en hybrid kongress.

Det er planlagt flere postersesjoner og muntlige presentasjoner i kongress-senteret. Møtet legger også opp til at alt innhold skal være tilgjengelig digitalt.

Kongressen har allerede sluppet over 4000 forsknings-abstracts – som er lett tilgjengelig gjennom appen ASH Annual Meeting 2021.

Flere norske forskere skal presentere forskning på kongressen og noen reiser over til USA, for å følge med på møtet og presentere egen forskning.

En av dem, er Fredrik Schjesvold, leder for Oslo myelomatosesenter.

Spent før avreise
Schjesvold medgir til Dagens Medisin at han er spent på å reise til USA i disse tider.

– Alt er litt usikkert for tiden. Jeg krysser fingrene for at det ikke blir noen problem, sier han før avreise.

Schjesvold skal presentere poster på CONPET-studien, som han er sisteforfatter på, og GO41582-studien, som han også er sisteforfatter på.

CONPET er en studie om intensivert behandling (konsolideringsbehandling) etter autolog stamcelletransplantasjon for pasienter som var såkalt PET-positive. 

– Dette er første gang vi presenterer de komplette primærendepunktdataene i studien. Vi vet at de som er PET-positive etter behandling har dårligere prognose. Derfor skal studien prøve å behandle dem mer intensivt, for å påvirke prognosen. 

 Studien til Schjesvold skal presenteres i posterområdet på kongressen, mandag 13. desember.

VITT: Nina Haagenrud Schultz, ved Avdeling for Blodsykdommer på Oslo universitetssykehus, skal også delta fysisk under kongressen for å presentere bivirkninger av koronavaksinene som ble oppdaget i Oslo og Tromsø. Foto: privat

Presenterer VITT-studie
Postdoktor Nina Haagenrud Schultz, som er overlege ved Avdeling for Blodsykdommer ved Oslo universitetssykehus (OUS), hadde også planlagt å delta fysisk under kongressen, men må delta digitalt etter å ha fått reisefordbud fra OUS.


Schultz var sentral da hematologimiljøet på OUS og Universitetssykehuset i Nord-Norge avdekket at ungt helsepersonell fikk alvorlige bivirkninger da de fikk adenovirusvaksinen fra AstraZeneca.

En artikkel om tilstanden, «vaksineindusert immun trombotisk trombocytopeni», VITT, ble publisert i det anerkjente tidsskriftet New England Journal of Medicine og kjent verden rundt. 

Schultz skal presentere funnene i VITT-studien muntlig under ASH.

– Jeg er spent. Presentasjonen er klar, og etter presentasjonen er det en sesjon hvor det kommer spørsmål som vi skal svare på. 

Pandemiens påvirkning
– Det blir spennende å se hvor mye som blir virtuelt, og hvor mange som møter opp på kongressen. Vi vet jo ikke hvor preget møtet blir av pandemien, uttalte Haagenrud Schultz til Dagens Medisin før det ble klart at hun skal delta digitalt.

Schultz forventer flere foredrag om VITT-tilstanden under ASH. Ved siden av dette vil hun følge med på forsking om blødning og tromboser.

– Blødning og trombose er mitt felt. Jobber også med andre diagnoser i hematologi og vil følge med på hemoglobinopatier, myelodysplastiske syndromer (MDS) og myelomatose, sier Schultz. 

Oppdatert: Artikkelen er oppdatert 11. desember kl. 13:13 med informasjon om at Nina Haagenrud Schultz deltar digitalt på kongressen.

Powered by Labrador CMS