BEKYMRET: – Omikron har et antall spike-mutasjoner som er uten sidestykke. Illustrasjonsbilde.

Foto: Getty Images

WHO: Omikron utgjør en svært høy global risiko

– Varianten av koronaviruset vil trolig spre seg over hele verden.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Det melder WHO, som også sier at virusvarianten kan føre til alvorlige konsekvenser i noen regioner.

Reuters skriver at WHO ber sine 194 medlemsland om å akselerere vaksineringen av prioriterte grupper. Det vil også være essensielt at land har planer på plass for å opprettholde viktige helsetjenester.

Organisasjonen ber også om ytterligere forskning for å forstå varianten bedre. Mer inngående data om Omikron-varianten er ventet i løpet av de neste ukene.

– Omikron har et antall spike-mutasjoner som er uten sidestykke, hvorav noen er svært bekymringsfulle med tanke på deres mulige innvirkning på pandemiens utvikling, skriver WHO.

VG skriver at endringene i den nye virusvarianten kan påvirke hvor effektivt vaksiner og immunforsvaret vårt fungerer mot sykdommen. Man har kun foreløpige indikasjoner mens nye studier forsøker å svare på hvor smittsom varianten er, hvor syke smittede blir og hvor bra eller dårlig de nåværende vaksinene fungerer.

FHI-direktør, Camilla Stoltenberg, sa til NRK mandag morgen at den nye koronavarianten gir grunn til bekymring også her i Norge.

– Ja, vi skal være bekymret. Så er det Folkehelseinstituttets jobb å være bekymret på en profesjonell måte, hele tiden, og vurdere hva som kan skje, og hva som er de verre scenarioene for hva som kan skje, sier Stoltenberg til kanalen

Powered by Labrador CMS