HELSELANDSLAGET: Her fra en nylig samling.

Foto: Privat

«Helselandslaget» fronter kreftsak: Mottok hilsen fra landslagsprofil

Lagleder mener også dette er en god arena for å knytte nettverk på tvers av fagfelt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

De fleste har nå fått med seg at Norges fotballandslag ikke blir å se i VM som arrangeres i Qatar neste år.

Men allerede i sommer kan vi se Norge representert i internasjonal fotball, men da i forbindelse med Medigames (OL for helsepersonell) som avholdes i Portugal.

Mer enn bare fotball
– Det er mange gode fotballspillere rundt om i Norge som nå jobber som leger eller fysioterapeuter, og nettverket av aktuelle spillere begynner å bli stort. Den årlige Medigames turneringa er hovedmålet, sier fysioterapeut Øystein Østergren (41) til Dagens Medisin. Østergren er lagleder for det norske helselandslaget i fotball.

Helselandslaget består av spillere fra hele landet fra Kirkenes til Kristiansand og anslår selv at de er 50 prosent leger og 50 prosent fysioterapeuter.

Østergren forklarer at Mediagmes er mer enn bare fotball. Det konkurreres i 22 idretter med over 1500 deltakere, fra over 40 nasjoner med deltakere helt opp i slutten av 70-årene.

Selv om det er selve idretten som er i fokus på banen, understreker Østergren at dette er en god plattform for å knytte nettverk og erfaringer på tvers av fagfeltene.

– Dette er en kjempemorsom måte å treffe kolleger og holde kontakten med kolleger på. Vi kan diskutere litt fag innimellom kamper og treninger på tvers av profesjoner. Internasjonalt er «medical-football» stort og de fleste større land har regionale lag og påfølgende uttak til de internasjonale mesterskapene. De vi har blitt kjent med fra Brasil og Argentina forteller at fotball er viktig selv innen medisin.

MENN SNAKK OM DET: Helselandslaget støtter Kreftforeningens "MENN SNAKK OM DET"-kampanje. Foto: Privat
– Jeg tror det er viktig å være lagspiller som lege, sier den profilerte fotballspilleren om sin barndomsvenn og nå lege - Edil Safiani (avbildet). Foto: Privat

– Er du god - er du nemlig mer attraktiv for sykehusene med tanke på nasjonale mesterskap og du kan få fordeler foran andre ansatte, som å få velge spesialisering og andre goder. Kontaktnettverket internasjonalt begynner og bli stort, og vi har stående invitasjoner til å spille mot England og Tyskland og Sverige for å spille vennskaps landskamp i 2022.

Landslagsprofil: – Lykke til!
Blant spillerne på Helselandslaget, finner vi Edil Safiani. Han vokste opp i Oslo sentrum, og spilte fotball på løkka med venner som i dag figurerer jevnlig på landslaget. Tilfeldighetene ville det slik at det ble legen i guttegjengen, ikke fotballspillerne, som representerer Norge i en fotballturnering i sommer.

Det får landslagsprofil, og tidligere kaptein, Omar Elabdellaoui, til å trekke på smilebåndet. Han tar seg samtidig tid til å hylle en kampsak for Helselandslaget.

– Det er morsomt at Edil får spille fotball med flagget på brystet han også! Han var glad i fotball i ungdomsårene, men var også svært målbevisst på å få seg seg en god utdanning. Da så vi nesa hans oftere ned i pensumbøkene, og litt sjeldnere på løkka med ballen i beina. At han nå jobber som lege, og samtidig får med seg noen landskamper i ny og ne, må jo være en drømmekombinasjon, sier Elabdellaoui til Dagens Medisin.

Og legger til:  

– Jeg tror det er viktig å være lagspiller som lege. Det er også utrolig fint å se at Helselandslaget er med på å sette lys på kreftkampanjen! Jeg ønsker de masse lykke til i turneringene fremover.

Kontinuerlig rekrutteringsprossess
«Menn snakk om det» er en kampanje laget samarbeider med Kreftforeningen om. Det er et initativ for å få menn til å åpne seg mer om kreftsykdom og senskader.

– Hvis vi kan være med på å skape mer åpenhet om kreft og senskader i dette miljøet slik at færre menn føler seg alene og kanskje oppsøker hjelp, da føler jeg at vi har oppnådd noe, sier Østergren.

I tillegg til spillere med tilknytning til landslaget, er det flere profilerte tidligere fotballspillere å finne på Helselandslaget.

– På forrige helgs samling var tidligere Brann-profil Helge Haugen (seriemester 2007), medisinstudent Eirik Birkelund (tidligere Brann, Sogndal) og Jonas Hestetun (1.divisjonsspiller for Åsane frem til 2019) med på laget, forteller Østergren, og legger til at flere i troppen har aldersbestemte landskamper for Norge.

– Rutine er vel og bra, men det hjelper jo lite om du har vært god en gang - vi trenger spillere som er gode nå og i form, derfor er vi i en kontinuerlig rekrutteringsprosess!

Powered by Labrador CMS