VARSKO: Administrerende direktør ved Finnmarkssykehuset, Siri Tau Ursin.

Foto: Torgrim Hermansen

Slår alarm om utviklingen: – Hvor lenge kan vi stå i dette?

Administrerende direktør på Finnmarkssykehuset hyller slitne ansatte, men innrømmer alvorlig bekymring for tiden som kommer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

I skrivende stund er det ti personer innlagt med covid-19 ved Finnmarkssykehuset. I helgen gikk tre personer bort med viruset.

Dette er hovedbekymringen
– Situasjonen er i Finnmark er krevende. Vi har aldri hatt så mange covidpasienter før som det vi har hatt den siste uka nå. Vi håndterer det godt, men vi er bekymra for utviklingen, forteller administrerende direktør ved Fnnmarkssykehuset, Siri Tau Ursin, til Dagens Medisin.

Og fortsetter:

– Hovedbekymringen min er at det er krevende å stå i en sånn situasjon over tid. Vi ser med uro på smittetallene. Troms og Finnmark er områdene der det er mest smitte per 100.000 innbyggere. Innleggelsene skjer i etterkant av smitten, så vi vet at vi sannsynligvis vil få mange innleggelser.

Ursin beskriver en hektisk situasjon, hvor allerede slitne ansatte etter alle solemerker går en enda mer hektisk tid i møte.

– Jeg håper at dette snur. At smitten går ned og avtagende innleggelser, men bekymringen er at dette ikke skjer fort nok. Da vil vi ha personell som i utgangspunktet er slitne før denne smittebølgen her, og så er det de samme personene som skal stå i dette nå og håndtere dette over tid.

Dreier seg om mer enn covid-19
– De ansatte gjør en helt fantastisk jobb, men de er slitne. Det var tall i forrige som viste at vi har seks prosent av de innlagte med covid-19. Vi hadde 13 innlagte forrige uke, og i tillegg til det fem pasienter som også hadde ulike infeksjoner og dermed isolerte.

– Særlig her i Hammerfest har vi stått i krevende situasjoner før, men da var det godt å vite at ikke alle andre hadde det like tøft som oss. Da hadde vi back-up. Det har vi ikke nå, sier Ursin. Foto: Anne Grete Storvik

Det understrekes at det enda ikke kan snakkes om sprengt kapasitet på intensivavdelingene, men det går nå på bekostning av elektiv drift. Normal drift er allerede avviklet i Hammerfest. Det er også planlagt å ta bort mer, om det blir nødvendig.

– Vi kan ta mot flere pasienter, men vi kan ikke gjøre alt det andre som forventes av oss. Det er viktig å huske at det ikke bare dreier seg om covid-19, men også alle andre infeksjoner.

Dette bekymrer veldig
Nå oppfordrer sykehusdirektøren til at absolutt alle må huske på ansvaret sitt, og at man må huske på enkelt smittevern.

– Dette er ikke et rop om nasjonale tiltak, men dette er situasjonen vi står i nå. Det må snu snart. I likhet med andre foretak kan vi ikke håndtere dette over lang tid. Man oppfordres til å leve normalt, men situasjonen inne på foretakene er noe helt annet enn normalt nå. Vi mistenker at det gjelder flere i landet.

– Akkurat nå så kan jeg med stolthet si at vi håndterer dette veldig bra. Det står respekt av at vi kan ha et tosifret antall covid-19-pasienter, og vi har lært masse. Men nå ser jeg ingen ende på dette. Hvor lenge skal det vare? Hvor er vi på vei hen? Det er dette som bekymrer meg veldig.

– Har ikke lenger back-up
Den særegne geografien Finnmarkssykehuset må forholde seg til, kan også spille negativt inn. Ursin forteller at i tidligere krevende situasjoner har det vært en støtte i å vite at det fantes ekstrahjelp i områdene rundt, men at dette ikke lenger er tilfellet.

– Det bekymrer meg at kommunene som har nok å stri med, nå får et veldig ansvar for tiltakene som skal være. Jeg forstår at det er sånn det fungerer akkurat nå, men jeg er veldig redd for denne utviklingen, og hvor lenge vi kan stå i dette. Vi har et veldig godt samarbeid med UNN, men det er fullt der og. Særlig her i Hammerfest har vi stått i krevende situasjoner før, men da var det godt å vite at ikke alle andre hadde det like tøft som oss. Da hadde vi back-up. Det har vi ikke nå.

– I forrige uke med 13 innlagte våknet vi til tett tåke og ingen mulighet for flyavganger. Det gikk heldigvis fint, men i dag snør det tett. Vi er sårbare, men sånn er det bare. Det viktige her er at alle må bidra til at det blir færre innleggelser. Vi må tilbake til smittevern og den felles dugnaden vi hadde tidligere i pandemien.

Powered by Labrador CMS