Hva med å integrere fastlegene som kommunale lønnsmottakere?

Bør det ikke utredes hvorvidt fastlegeordningen i sin nåværende form bør skrotes? Det er vektige grunner til at fastlegene bør integreres i kommunehelsetjenesten som lønnsmottakere – heller enn å drive privat praksis.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Daniel Berg-Hansen

Innlegg: Daniel Berg-Hansen, kommunalsjef i Nav, Lillestrøm

LEDER Nils Kristian Klev i Allmennlegeforeningen siteres i Aftenposten 4. oktober på at fastlegeordningen er underfinansiert, og at arbeidsdager på ti timer skremmer yngre leger fra å ta over. Han begrunner også sitt syn i en kronikk i Dagens Medisin, under tittelen: Skal retten til fastlege avhenge av kommunens økonomi?

ORDNINGEN. Bør det ikke utredes hvorvidt fastlegeordningen i sin nåværende form bør skrotes? Det er vektige grunner til at fastlegene heller bør integreres i kommunehelsetjenesten som lønnsmottakere heller en privatpraktiserende.

Legene har en avgjørende rolle, sammen med øvrige helsetjenester og Nav, i arbeidet med å reversere økningen av unge uføre. En raskere avklaring av helse i kombinasjon med deltakelse i ordinært arbeidsliv må til for å for å gi flere unge muligheter på arbeidsmarkedet.

FAGMILJØET. I dag opererer fastlegeordningen med lister på tvers av kommunegrenser, noe som vanskeliggjør tett og god samhandling med andre tjenester for den gruppen som trenger det.

Ifølge Klev jobber privatpraktiserende leger 15 timer mer i uken enn dem med kommunal ansettelse. Som en del av kommunen vil legen også bli en del av et større fagmiljø, og det er grunn til å tro at administrativt arbeid kan effektiviseres. Kostnaden for legene er muligens noe lavere lønn.  Ifølge KS tjener leger som er ansatt i kommunen, i gjennomsnitt 1,2 millioner kroner, mot 1,6 millioner for privatpraktiserende.

I dag opererer fastlegeordningen med lister på tvers av kommunegrenser, noe som vanskeliggjør tett og god samhandling med andre tjenester for den gruppen som trenger det

HELHETEN. For å nå målet om flere i arbeid og færre på stønader, må mer helhetlige tjenester til.

Fastlegeordningen, som integrert i kommunehelsetjenesten, vil være et skritt på veien mot dette, i tillegg til å gi unge og blivende leger bedre utsikter til et større fagmiljø og en levelig hverdag.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Dagens Medisin, fra Kronikk og debattseksjonen i 18-utgaven

Powered by Labrador CMS