FLERE FAKTORER: Det er flere ting som spiller inn når det gjelder legevaktenes vurdering.

Foto: GettyImages

Finner store forskjeller i legevaktenes vurdering

Terskelen for å legge inn pasienter på sykehus varierer sterkt mellom legevaktlegene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

En studie fra NTNU viser at de mest innleggingsvillige henviser nesten dobbelt så mange eldre pasienter som de mest restriktive.

Studien ble først omtalt av forskningsmagasinet Gemini.

I studien har forskerne delt inn legevaktlegene i fire grupper ut fra hvor hyppig de legger inn sine pasienter.

– Påfører sykehusene betydelige kostnader
Kommer man til en lege som tilhører fjerdedelen som legger inn hyppigst, er sjansen adskillig større for at man også får et sykehusopphold.

Er du i tillegg over 69 år, så er det nesten dobbelt så stor sjanse for å bli innlagt av en slik lege, sammenlignet med gruppen som legger inn færrest.

Til tross for at det var ventet å se flere sykehusinnleggelser i ettertid blant pasientene som møtte de restriktive legevaktlegene, ser man fortsatt færre innleggelser blant denne pasientgruppen.

VARIASJONER: Innleggelsesprosenten er 25 prosent høyere for barn i gruppen 0-10 år om de møter en kvinnelig lege på legevakt, sammenlignet med en mann. Foto: Getty Images

Studien fastslår dog at dette skjer til en viss grad.

– Dette betyr at legene med lavest terskel påfører sykehusene betydelige kostnader som kan være unødvendige, sier stipendiat Ellen Rabben Svedahl, til Gemini.

– Funnene viser at legevaktslegenes beslutning om å legge inn pasienten har betydning for den totale helsetjenestebruken og kostnadene på sykehus. Vi har beregnet at den fjerdedelen av legene som legger inn hyppigst, koster omkring 4,2 millioner kroner mer per 1000 legevaktbesøk enn fjerdedelen med høyest terskel.

Kjønns- og aldersforskjeller
Til tross for at forskernes inndeling av leger i studien er uavhengig av kjønn og alder, har de funnet at menn og kvinner, så vel som yngre og eldre leger, har ulik praksis. Faktisk er innleggelsesprosenten 25 prosent høyere for barn i gruppen 0-10 år om de møter en kvinnelig lege på legevakt, sammenlignet med en mann.

– Selv om legens kjønn og alder gir noen forskjeller, er disse ganske små, og jevner seg ut noe i tiden etter legevaktkontakten. Kostnadene for spesialisthelsetjenesten blir altså ikke særlig lavere, selv om menn og eldre leger er mer restriktive med å henvise, sier Ellen Rabben Svedahl.

Forskerne fant at dødeligheten var litt høyere (12-17 prosent) blant pasienter som kom til leger som har hatt lite legevaktpraksis i løpet av de to siste årene. Svedahl mener at de her må ta høyde for noe usikkerhet, men at de ikke kan se bort fra at noen sendes hjem som burde vært innlagt.

– Dette bør undersøkes nærmere, sier Svedahl.

Powered by Labrador CMS