En robot, utviklet av selskapet Retrams AS, fikk æren av å klippe snoren da helseinkubatoren «Eitri» ble offisielt innviet på mandag.

Foto: Ingvild Festervoll Melien

Denne roboten åpnet ny helseinkubator i Bergen

Husets egne robot klippet snoren da det nye innovasjonssenteret «Eitri» ved UiB åpnet offisielt mandag 1. november

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Helseinkubatoren har som mål å bli Vestlandets sentrum for eksport av nye og framtidsrettede løsninger innen helsesektoren.

Stort fellesløft
Totalt rommer den nye helseinkubatoren hele 2450 kvadratmeter som skal fylles med ambisiøse innovatører, studenter, industri og investorer fra Bergensregionen.

– Vårt mål er at Eitri skal føre til helseeksport for over 20 milliarder kroner. Det sier daglig leder for Eitri, Torleif Markussen Lunde.

– Dette er et stort fellesløft der næring, industri, universitet og sykehus går sammen for å løse morgendagens helseproblem – det gjelder alt fra kreftforskning til kunstig intelligens. Denne type samarbeid er helt nødvendig når oljeinntektene forsvinner, sier Markussen Lunde.

På åpningen minnet viseadministrerende direktør, Clara Gjesdal ved Haukeland universitetssykehus, om viktigheten av å inkludere pasientperspektivet når nye løsninger skal utvikles.

VIKTIG: Clara Gjesdal ved Haukeland universitetssykehus minnet om å ha pasientperspektivet i fokus i fremtiden. Foto: Ingvild Festervoll Melien

Trenger nye måter å levere tjenestene på
– Vi har store samfunnsoppgaver foran oss. Utfordringer som gir et økt, medisinsk mulighetsrom. Men samtidig en økende andel eldre og syke uten et økonomisk handlingsrom som vokser like raskt. Derfor trenger vi nye måter å levere tjenestene på, sier Gjesdal.  

En viktig samarbeidspartner i den nye klyngen blir Vestlandets innovasjonsselskap (VIS). Administrerende direktør Stine Fiksdal sier «Eitri» blir et felles krafttak for at kunnskap og nye ideer skal finne sin vei ut i verden. 

– Kraft i samarbeid er det som virkelig skaper en god innovasjonskultur. En kultur der man jobber i fellesskap for å løse felles problemer, sier Fiksdal. 

Prosjektet er i regi av UiB, og rektor ved universitet, Margareth Hagen, mener dette kan fungere som en bro.

– La Eitri være broen vi trenger mellom forskning og innovasjon, og mellom akademia og næringslivet, sier Hagen

Powered by Labrador CMS