LISENSAVTALE: MSD og The Medicines Patent Pool (MPP) har inngått avtale om lisensiering av produksjon og distribusjon for å øke bred tilgang i lav- og mellominntektsland.

Foto: Getty Images

Molnupiravir kan bli tilgjengelig i 105 land etter ny lisensavtale

Lisensavtalen skal gi raskere tilgang til det antivirale legemiddelet molnupiravir mot SARS-CoV-2 for lav- og mellominntektsland til lavere priser.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Den antivirale medisinen molnupiravir skal ifølge farmasigiganten MSD halvere risiko for alvorlig covid-19 sykdom hos personer med mild eller moderat covid-19 infeksjon. 

MSD og The Medicines Patent Pool (MPP) har inngått avtale om lisensiering av produksjon og distribusjon for å øke bred tilgang i lav- og mellominntektsland.

– Generisk konkurranse fra dag én
– Det er allerede land som har startet å bestille dette legemiddelet og andre antivirale legemidler som er under utvikling. Det er veldig viktig for oss også å sikre de fattigste landene tilgang på effektiv behandling tidlig, sier Norges globale helseambassadør John-Arne Røttingen, som er styremedlem i The Medicines Patent Pool. 

TILGANG: John Arne Røttingen er styremedlem i Medicines Patent Pool og påpeker viktigheten av å sikre de fattigste landene tilgang på effektiv behandling tidlig.  Foto: Vidar Sandnes

Røttingen understreker at det nå blir utbredt mulighet for å produsere det antivirale legemiddelet. 

– Som vil bidra til priskonkurranse slik at vi får lavest mulig priser for landene med mindre kjøpekraft. Det skaper generisk konkurranse fra dag én for 105 land.

– Jeg synes at det er veldig positivt at MSD har valgt en slik tilnærming, legger han til. 

Røttingen påpekeker at det fremdeles er viktig å gjennomgå alle studiene som er gjennomført, men han sier at resultatene er veldig lovende. 

– Det er det første orale antivirale legemiddelet spesifikt rettet mot SARS-CoV-2.

Løpende vurdering 
Han forklarer at molnupiravir er vesentlig enklere å produsere enn vaksiner og dermed er det et vesentlig høyere antall fabrikker som kan produsere legemiddelet.

FDA kunngjorde for en uke siden at ekspertpanelet skal samles 30. november for å diskutere legemiddelet.

– Det kan være at de kan gi en hastegodkjenning, men det vil tiden vise, sier Røttingen. 

Den europeiske legemiddelmyndigheten EMA har startet en løpende vurdering av den orale antivirale medisinen.  

EMA skal vurdere flere data omkring kvalitet, sikkerhet og effektiviteten til legemiddelet. Den løpende vurderingen vil fortsette inntil nok data er tilgjengelig til at selskapet kan sende inn en formell søknad om markedsføringstillatelse .

Powered by Labrador CMS