Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

SEIER: Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, sier at det er en seier for brukermedvirkningen at Beslutningsforum skal ha to brukerrepresentanter. 

– Legges til rette for betydelig økt brukermedvirkning

 Frem til nå har brukermedvirkningen fremstått fragmentert og uten en overordnet plan. Det er behov for brukermedvirkning inn i alle deler av prosessen i Nye metoder, og verdien må anerkjennes og prioriteres, sier generalsekretær i Kreftforeningen. 

Publisert: 2021-10-26 — 06.00

Beslutningsforum for Nye metoder går fra å ha én brukerrepresentant - til to, kom det fram under møtet mandag. Representasjonstiden dobles også - til fire år, med rullering annethvert år.  

Brukerrepresentantene skal oppnevnes fra de regionale brukerutvalgene og skal oppnevnes fra hvert sitt regionale helseforetak.

 Det har enorm betydning, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross, i Kreftforeningen. 

Behov for tydelige brukerstemmer 
Ross understreker at systemet er til for pasientene og beslutningene tas for pasientene.

– Derfor trenger de regionale administrerende direktørene at det sitter tydelige brukerstemmer der når så viktige beslutninger tas. Vi har jobbet for dette lenge og det var deilig å kunne slippe jubelen løs på mandag.

Hun påpeker at det er behov for brukermedvirkning inn i alle deler av prosessen i Nye metoder, og at verdien må anerkjennes og prioriteres.

– Brukerrepresentantene er et viktig skritt på veien mot et bedre beslutningssystem. Frem til nå har brukermedvirkningen fremstått fragmentert og uten en overordnet plan. 

Ross trekker fram viktigheten av at representantene skal få sitte i to år - og at de to som er i representantrollen overlapper hverandre. 

– Da forblir kunnskapen knyttet til rollen værende og det legges til rette for en betydelig økt brukermedvirkning inn i viktige beslutningsprosesser.

– Betenkelig 
– Det er ingen enkel jobb å være brukerrepresentant i Beslutningsforum. Sakene er svært kompliserte og sakspapirene er fulle av medisinske, farmasøytiske og helseøkonomiske termer. Endelig får en hittil enslig brukerrepresentant én til å støtte seg på, slik at det blir lettere å stille de riktige spørsmålene.

Ross sier at de er opptatt av at brukermedvirkning må inn i alle deler av prosessen i Nye metoder.

– Når vi vet at det er i de interregionale fagdirektørmøtene de faktiske beslutningene tas så er det betenkelig at det verken er brukerrepresentasjon i disse møtene eller åpne sakspapirer. 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!