– Det er et ganske omfattende og detaljert avtaleverk som partene må være enige om, sier fagdirektør i Helse Vest, Baard-Christian Schem. Arkivfoto: Per Corneliussen

Foto:

Nå er den nye CUP-avtalen klar: – En god avtale

Ledelsen i de regionale helseforetakene håper at den nye avtalen for compassionate use, vil komme pasientene til gode.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

I sommer ble de regionale helseforetakene og Legemiddelindustrien enige om nye vilkår for den såkalte compassionate use-ordningen (CUP). 

Ordningen gjør det mulig at pasienter i spesielle tilfeller kan få tilgang til nye, spesielt lovende legemidler før legemiddelet har fått markedsføringstillatelse. 

En lengre tids uenighet, i kjølvannet av at sykehusene i 2018 krevde at industrien skulle dekke alle kostnader, var dermed over - iallfall for kortvarige behandlinger. 

Beslutningsforum vedtok de nye vilkårene i juni, men den nye standardavtalen for kortvarig bruk ble først offentliggjort denne uken på Nye metoder nettsider.

– De regionale helseforetakene mener at den nye avtalen for legemidler uten markedsføringstillatelse med kort forventet behandlingsvarighet er god, og håper at det vil komme pasientene til gode, sier fagdirektør Baard-Christian Schem til Dagens Medisin i en skriftlig kommentar. 

Den nye standardavtalen skal normalt gjelde for legemidler som skal brukes i inntil seks måneder.

– Omfattende avtaleverk

Dagens Medisin har spurt de regionale helseforetakene om hvorfor det har gått fire måneder fra de nye vilkårene ble vedtatt til avtalen nå foreligger. 

– De overordnede vilkårene fikk tilslutning i Beslutningsforum 21. juni, men etterfølgende er det et ganske omfattende og detaljert avtaleverk som partene må være enige om, skriver Schem.

– Dette er nå på plass og den første avtalen etter de nye vilkårene er allerede inngått.

Fem CUP-programmer er tilgjengelige per nå, fremgår det i oversikten på Nye metoders nettsider som ble oppdatert mandag. Den siste inngåtte avtalen gjelder virkestoffet veliparib og ble inngått 11. oktober.

Powered by Labrador CMS