Kloke hoder må tenke sammen

Helsetjenesten vil de neste årene oppleve økende kapasitetsutfordringer, og dette må alle kloke hoder tenke sammen om. Fredrikstad kommune ønsker en robust fastlegeordning for fremtiden.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Lise Wangberg Storhaug

Innlegg: Lise Wangberg Storhaug, spesialist i samfunnsmedisin og kommuneoverlege, Kvalitetsavdelingen HOV, Stab helse og velferd i Fredrikstad kommune

JEG VISER TIL artikkel i Dagens Medisin, med tittelen –Må tenke nytt for å sikre bærekraftig helsetjeneste. I artikkelen etterlates et inntrykk av kommuneoverlegen i Fredrikstad som en stor tilhenger av private helsetjenester og samarbeid med private aktører.

Det er behov for å nyansere denne oppfatningen, samt omfanget av samarbeid mellom Volvat og Fredrikstad kommune, jamfør sitat fra medisinsk direktør Jens-Christian Dolva.

MÅLRETTET ARBEID. Bakgrunnen for kommunens avtale med Volvat er fastlegekrisen, som vi også i Fredrikstad merker godt. Inntil de siste to årene har vi lyktes i å rekruttere både fastleger, vikarer og fast ansatte til våre tjenester.

Trepartssamarbeidet mellom KS, legeforeningen og staten blir viktig å støtte oppunder for å sikre faglighet, bærekraft og stabilitet

Vi har arbeidet strategisk og målrettet for både å rekruttere og beholde våre dyktige fastleger. Likevel har vi erfart økende rekrutteringsutfordringer, og må nå regelmessig benytte bemanningsbyrå.

BESKJEDENT OMFANG. Våren 2021 var det behov for vikar for en av våre fastleger. Verken legen selv, kommunen eller bemanningsbyrå kunne fremskaffe vikar. I den forbindelse tok kommunen kontakt med Volvat medisinske senter i Fredrikstad, som sa seg villig til å ta imot selekterte pasienter fra denne praksisen en periode – inntil det ble ansatt vikar i praksisen.

Det har vært et beskjedent omfang av pasienter per uke, og langt fra uselekterte pasienter eller problemstillinger.

FREMTIDSØNSKE. Helsetjenesten vil de neste årene oppleve økende kapasitetsutfordringer, og dette må alle kloke hoder tenke sammen om. Fredrikstad kommune ønsker en robust fastlegeordning for fremtiden.

Trepartssamarbeidet mellom KS, legeforeningen og staten blir viktig å støtte oppunder for å sikre faglighet, bærekraft og stabilitet.


Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS