Nytt utvalg om finansiering av akademia

Siri Hatlen skal lede en fullstendig gjennomgang av hvordan høyere utdanning og forskning er finansiert i Norge.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Det nye utvalget er nedsatt av Kunnskapsdepartementet.

– Selv om universitetene og høyskolene i Norge har hatt en positiv utvikling og på mange områder driver på et høyt nivå, er det potensial for å få enda mer ut av ressursene fellesskapet bruker, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.

– Utvalget skal vurdere hvordan dagens finansiering bidrar til å oppnå de målene vi har for universiteter og høyskoler og foreslå eventuelle endringer.

– Spennende oppgave

Arbeidet skal ledes av Siri Hatlen, som nylig gått av som styreleder ved Norges miljø- og biovitenskaplige universitet (NMBU).

Hatlen har også hatt en rekke verv og jobber innen helsesektoren. Hun var direktør ved Oslo universitetssykehus fra 2009 til 2011. I dag er hun styreleder i Vestre Viken HF og leder prosjektstyret for Nye Aker/Nye Rikshospitalet.

– Det er en spennende oppgave, men vi har enda ikke startet arbeidet så det er for tidlig å si så mye om dette, sier Hatlen til Dagens Medisin.

Ledes av helseleder

Opprettelsen av utvalget ble varslet i Stortingsmeldingen Styring av statlige universiteter og høyskoler, som Stortinget behandlet før sommeren.

En av avgrensningene i utvalgets arbeid, ifølge mandatet, er at utvalgets vurderinger må ta hensyn til regjeringens politikk overfor andre relevante sektorer, blant annet når det gjelder samarbeid med helseforetak.

Den endelige rapporten fra utvalget skal leveres til Kunnskapsdepartementet innen 15. mars 2022.

Dette er de resterende medlemmene i utvalget:

Eirik Gaard Kristiansen, professor ved NHH.

Kyrre Lekve, nestleder i Simula Research Laboratory og styremedlem ved Høgskolen i Innlandet.

Seunn Smith Tønnesen, universitetsdirektør ved UiA, styreleder for Lånekassen og styremedlem i UNINETT og Unit.

Helene Falch Fladmark, daglig leder i Eyde-klyngen, nestleder i styret for Sørlandet Sykehus HF, styremedlem i Innovasjon Norge og varamedlem i Norce.

Elisabeth Aspaker, statsforvalter i Troms og Finnmark.

Anne Husebekk, professor ved Institutt for medisinsk biologi ved UiT.

Jesper Wiborg Schneider, professor ved Universitetet i Aarhus, The Danish Centre for Studies in Research and Research Policy.

Magnus Dybdahl, fag- og forskningspolitisk ansvarlig i NSO.

Powered by Labrador CMS