TOK IMOT: Generalmajor Jon G. Reichelt på Gardermoen flystasjon i forbindelse med at de siste norske soldatene kommer hjem fra Afghanistan. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Foto:

– Den norske tilnærmingen blir satt stor pris på

Helsepersonell som har arbeidet ved feltsykehuset i Kabul, Afghanistan har returnert til Norge. Jon G. Reichelt, sjef for Forsvarets sanitet og generalmajor, sier han er stolt og lettet over å ha personellet hjemme.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

– For det første må jeg si at jeg er stolt over den gode jobben de har gjort. Det er kommet ekstremt mye ros og positiv omtale av den jobben som er gjort. Og det går både på det faglige og på det menneskelige.

– Jeg er ikke overrasket over at det roses, men at det er så mange som roser. Blant annet nevnte og takket sjef i Centcom (U.S Central Command) Norge i sin avsluttende tale for innsats i Afghanistan.

– Den norske tilnærmingen, uansett hva man legger i det, i møte med andre kulturer - at man behandler alle likt, alle tar i et tak, man er løsningsorientert og uformell, blir satt stor pris på. Jeg er stolt over arbeidet og innsatsen som er lagt ned.

– Og så er jeg glad og lettet over å ha dem hjemme. Det er klart at risikoen, spesielt siste tiden, har vært høy.

Norge har siden 2001 bidratt med personell til allierte operasjoner i Afghanistan. I vår besluttet NATO å trekke seg ut av landet. Mandag reiste de siste norske styrkene og personell tilknyttet feltsykehuset som norsk personell har holdt operativt siste tiden, hjem fra Kabul.

Feltsykehuset var opprinnelig i regi av NATO. Etter at NATO trakk seg ut av Afghanistan var det USA som ba norsk helsepersonell om å fortsette drift, noe norske myndigheter sa ja til. Planen var at sykehuset skulle driftes ut 2021.

– Måtte gi en klem
Reichelt sier han har pratet med personellet.

–  De er slitne, men i godt humør.

– De har stått voldsomt på den siste tiden hvor det har vært mye å gjøre. Mot slutten ble det nærmest drevet et barnehjem i bakgården.

– Som sagt er de slitne, men de har opplevd arbeidet som meningsfylt og da er det lettere å jobbe på.

– Når de kom hjem var det god stemning og latter dem imellom, til tross for alvoret de har opplevd. Nå har de en taktisk/teknisk debrief om jobben som er gjort. Nå skal de hvile seg og gjøre seg klar for en mer normal hverdag.

– Hvordan var gjensynet med dine kolleger?

– Det var fantastisk. Jeg sa til Bent Salberg som har vært feltsykehussjef, at jeg aldri har vært så glad for å se ham før. Det ble en klem, som jeg først trodde var et brudd på smittevernreglene, men vi er begge fullvaksinert så det var i orden.

– Har reddet liv
– Det er klart at som leder så har man kjent på ansvaret, og da er det ekstra fint å se gjengen igjen.

– Hva har deres tilstedeværelse betydd?

– Vi har hatt sanitet i Kabul over en lengre periode og de har reddet liv hele tiden. Men det er klart at det hadde stor betydning under bombeangrepet og antallet skadde som følge av den.

– De har kommunisert en veldig opplevelse av at de har gjort et viktig arbeid. Man har behandlet store blødninger og skader fra skudd og eksplosjoner i forbindelse med bombeangrepene. Dette trener man på, men det er en stor forskjell fra det sivile liv.

– Det de opplevde var at det de har trent på og planlagt for slike hendelser fungerte. Samarbeidet dem imellom, med amerikanske kirurger og alle andre fungerte bra. Alle stod på og mobiliserte, alt fra kirurger til rørlegger.

– Og det at de har passet på så mange barn, det er klart at det er slitsomt, men det var også en glede. At man kunne leke med barna i bakgården ble satt pris på.

– Nå er det debrief og læring av hva man har vært gjennom. Vi kan alltid bli bedre, og må forberede oss på nye oppdrag.

  • Jon G. Reichelt deltar i paneldebatten om Norge i verden: Verdens helsekriser under pandemien under Dagens Medisin Helsedagen som finner sted på Latter i Oslo torsdag 2. september. Her kan man delta og se arrangementet live.
Powered by Labrador CMS