VOLD: NORDOC-studien ved Avdeling for atferdsmedisin på medisinske basalfag ved Universitet i Oslo (UiO) viser at hver syvende lege blir utsatt for vold fra pasient. Illustrasjonsbilde: Getty Images

Foto:

Hver syvende lege utsatt for vold fra pasient

En undersøkelse som har fulgt leger i 20 år viser at nesten fire av ti leger opplever å bli truet av en pasient innen fire år etter endt utdanning, og hver syvende lege har opplevd fysisk angrep.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Det viser NORDOC-studien ved Avdeling for atferdsmedisin på Institutt for medisinske basalfag ved Universitet i Oslo (UiO).

Mannlige leger er mer utsatt for trusler og vold enn kvinnelige leger. Leger som arbeider i psykiatrien rapporterer hyppigst.

– Erfaring kan spille inn
Andelen som opplevde vold eller trusler halverte seg når de eldste legene ble spurt om de siste fem årene, sammenlignet med de ferskere legene. Da ble det også funnet mindre forskjell mellom kjønn.

– Her kan det spille inn at de eldre legene har fått mer erfaring, er blitt flinkere til å kommunisere og er tryggere på seg selv. De yngre legene opplever også ofte mer tidspress og stress i arbeidshverdagen, og det kan påvirke kommunikasjonen, uttaler medisinstudent og forsker Sara Tellefsen Nøland til forskning.no.

Studien er publisert i Journal of the American Medical Association (JAMA) Network Open.

Nøland har sammen med professor Reidar Tyssen og to andre forskere undersøkt hvordan det har gått i arbeidslivet med to studiekull med leger fra alle fire utdanningssteder i Norge. Ett kull var ferdig utdannet i 1994, det andre i 1999. Legene har blitt spurt hvert femte år gjennom 20 år.

I tillegg til å se på kjønn og erfaring hos legene, har legenes personlighetstrekk også blitt undersøkt. Leger som havnet i kategorien «høy sårbarhet» uavhengig av kjønn, opplevde mindre trusler.

Fastleger ikke mer utsatt
– De er kanskje mer varsomme i kommunikasjonen. Og motsatt; hos legene med lav sårbarhet så vi at de opplevde mer trusler. Kanskje er de for lite oppmerksomme på at situasjonen er i ferd med å eskalere, eller framstår mer konfronterende, uttaler Nøland.

Nøland uttaler at det ser ut til å være nedgang i voldshendelser innen psykiatrien.

– Det er blitt mer fokus på sikkerhet og på at leger blir trent i håndtering av krevende situasjoner, uttaler Nøland.

Det ble ikke funnet at fastleger var mer utsatt for trusler og vold enn andre leger, noe forskerne ble overrasket over fordi fastleger har ansvaret for legevakt i de fleste kommuner.

Powered by Labrador CMS