ADVARER: Richard Horton, redaktor i The Lancet, advarer mot bruk av atomvåpen. Her fra et tidligere arrangement.

Foto:

– Atomvåpen utgjør en stor helserisiko for menneskeheten

Global Risks Report 2021 setter atomvåpen høyest på lista over trusler mot verden og menneskeheten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Den 6. og 9. august 2021 var det 76 år siden bombingen av Hiroshima og Nagasaki, den siste gangen en atombombe ble brukt i angrep mellom mennesker. Det ble ingen markering i 2020, på grunn av covid-19-pandemien.

– Vil knuse en pandemi

I en kommentar fra redaktøren i anerkjente The Lancet, kommer det frem at innvirkningen på våre daglige liv under koronapandemien likevel ikke kan måle seg mot konsekvensene av et eventuelt atomangrep.

 En atomkrig vil knuse en pandemi med tanke på helseeffekt, press på helsetjenestene, utfordringen med å beskytte essensielle arbeidere, sosiale effekter og overveldende globale konsekvenser. I en tid med økende geopolitiske spenninger, er det verdt å revurdere rollen til helsesamfunnet i å forhindre bruken av atomvåpen, står det i kommentaren.

I kommentaren slår han også fast at ikke bare er atomvåpen en helserisiko, men at de også er en direkte årsak til død – og en direkte trussel mot planetens helse. Det pekes blant annet på faktorer som stråling, som medfører plager for ofrene og helsearbeiderne i mange år, og psykologiske plager.

Frankrikes president, Emmanuel Macron, uttalte nylig at Frankrike sto i gjeld til Fransk Polynesia, grunnet testingen med atomvåpen som ble gjort i området rundt landet på 60- og 70-tallet. Så mange som 11.000 mennesker skal ha blitt direkte påvirket av testingen, omtrent hele befolkningen på den tiden, noe som skapte en helsekrise.

Klar oppfordring

Nylig signerte Norges Røde Kors, Norsk sykepleierforbund, Norsk sykepleierforbunds studentforening, Den norske legeforening, Norsk medisinstudentforening, Folkehelseforeningen og Norske leger mot atomvåpen en felles støtteerklæring til FN-traktaten som ønsker å forby atomvåpen. Traktaten trådde i kraft 22. januar, 2021.

– Som helsearbeidere er vi glade og stolte over å ha bidratt med vår ekspertise og våre anbefalinger i utviklingen av en sterk forbudstraktat, som er basert på kunnskap om atomvåpens humanitære konsekvenser, skriver de i uttalelsen. 

Der oppfordres også Norge på det sterkeste til å slutte seg til traktaten.

Disse signerte brevet:

Bernt G. Apeland, generalsekretær i Norges Røde Kors
Lill Sverresdatter Larsen, forbundsleder i Norsk sykepleierforbund
Edel Marlèn Taraldsen, leder i NSF Student
Marit Hermansen, president i Den norske legeforening
Maja Elisabeth Mikkelsen, leder i Norsk medisinstudentforening
Jorid Grimeland, styreleder i Folkehelseforeningen
Signe Flottorp, styreleder i Norske leger mot atomvåpen

Powered by Labrador CMS