IKKE AVGJORT: Beslutningsforum, her ved leder Inger Cathrine Bryne som også er administrerende direktør i Helse Vest og, har ikke tatt en beslutning i saken om behandling mot cystisk fibrose.

Foto: Helse Vest

Skal ta ny beslutning om dyr behandling mot cystisk fibrose

Beslutningsforum vurderer ulike veier videre i saken om behandling mot cystisk fibrose. Saken kan bli tema på kommende møte i forumet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Rettelse 10.8.21, 19:06: I den første versjonen av denne saken skrev Dagens Medisin at saken om cystisk fibrose-behandling blir tema på Beslutningsforums møte den 30. august. Bente Aae i Helse Vest presiserer at det første mulige anledning hvor saken kan behandles er i dette møtet, men at sakslisten til møtet ikke er klar ennå.

Tidligere i år sa Beslutningsforum nei til å innføre nye behandlinger mot den sjeldne sykdommen cystisk fibrose.

Forumet avgjør hvilke metoder og legemidler som skal benyttes i den offentlige helsetjenesten og består av de administrerende direktørene i de regionale helseforetakene (RHF-ene).

Etter mye medieomtale, ble det tirsdag klart at det skulle avholdes et «ekstramøte».

Tirsdag kveld foreligger protokollen fra møtet. Her fremgår det at ingen beslutning ble fattet, slik som det ble skissert på forhånd.

Saken kan imidlertid bli tema i det første ordinære møtet i Beslutningsforum den 30. august, opplyser kommunikasjonsdirektør Bente Aae i Helse Vest til Dagens Medisin. 

– Beslutningsforum ønsker å avvente å kommentere saken til etter dette. 

Dialogmøte

Vanligvis møtes direktørene i Beslutningsforum for å fatte avgjørelser om konkrete saker, men i tirsdagens møte ble det på forhånd kun offentliggjort at prinsipielle problemstillinger knyttet til legemidler som brukes for å behandle cystisk fibrose, skulle drøftes. «Det er et dialogmøte og det skal ikke tas noen besluninger» het det på nettsidene. 

Vurderer alternativer

Til tross for at møteprotokollen er svært kortfattet, viser sakspapirene som også ble offentliggjort etter møteslutt, at saken har vært en hard nøtt. Det rettes også sterk kritikk mot legemiddelselskap Vertex Pharmaceuticals, knyttet til forhandlingene om pris. 

Nå vurderes ulike veier videre i saken, fremgår det av sakspapirene. Blant alternativene er innføring av en resultatbasert avtale og å innføre behandling basert på siste pristilbud, til tross for at det anses ikke å oppfylle prioriteringsvilkårene.

«Det kan gjøres raskt, men krever klargjøring av betalingsvilkårene. En slik beslutning vil være krevende overfor andre pasientgrupper og for systemets legitimitet» heter det i møtepapirene.

Powered by Labrador CMS