Hva om fastlegeordningen var en søppelhaug?

Da hadde den sannsynligvis vært reddet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Frode Oosterling Foto: privat

Kronikk: Frode Oosterling, spesialist i allmennmedisin

FULL FYR. I stedet står den nå i full fyr, med de ansvarlige som tafatte tilskuere. Tanken slo meg nylig da en Unio-streik ble avbrutt av tvungen lønnsnemd fordi det var fare for selvantenning i en søppelhaug i Fredrikstad.

Potensiell selvantenning i en haug med søppel i Fredrikstad er altså til fare for liv og helse. Mens det faktum at fastlegeordningen nå havarerer i hele landet møtes med lommerusk og skuldertrekk.

Fra Helsedirektoratets årsrapport for Handlingsplan for allmennlegetjenesten 2020-24: «Det ble i 2020 igangsatt betydelig arbeid under handlingsplanen. En samlet effekt av mange tiltak kan på sikt bedre utfordringsbildet. Dette gjelder ikke minst for grunnleggende elementer som rekruttering og stabilitet. I det videre vil det være viktig å følge med på summen av tiltakenes effekt, identifisere sammenhenger mellom ulike endringer og ytterligere styrke vår kunnskap om hva som virker og ikke for å nå målet om en fremtidsrettet og bærekraftig allmennlegetjeneste.» 

Tåkeprat og tildekning av fakta som gir assosiasjoner til en eiendomsmegler som prøver å selge ei rønne.

TANKEEKSPERIMENT. Se for deg fastlegeordningen som en avdeling på et sykehus: Legene der har i flere år påpekt uforsvarlig arbeidspress uten at situasjonen er blitt bedre, snarere tvert imot. Nå jobber de i gjennomsnitt 56 timer i uka. I tillegg kommer vaktene, som er slitsomme. Mange av legene slutter fordi de finner arbeidsforholdene uholdbare. Det er umulig å få rekruttert nye leger i disse stillingene, de eneste legene man får tak i er korttidsvikarer som ikke er forpliktet til å gjennomføre spesialistutdanning. Hvor lenge ville det gå før en slik sykehusavdeling ble meldt til Statsforvalteren for vanstyre, uforsvarlig drift og systemfeil?

Legene der har i flere år påpekt uforsvarlig arbeidspress uten at situasjonen er blitt bedre, snarere tvert imot.

UFORSVARLIG DRIFT. Dagens Medisin refererte i april i år en studie som viser at fastleger fikk ti ganger flere advarsler enn sykehusleger i perioden 2011 til 2018. Fastleger i distrikt, som har aller mest legevakt og dermed størst totalbelastning, får flest reaksjoner fra Helsetilsynet. Jeg mener dette er resultat av en åpenbar systemfeil i form av uforsvarlig drift over år der fastlegene til tross for gjentatte advarsler er blitt utsatt for en uakseptabelt stor arbeidsbelastning. Det øker risikoen for feilbehandling. Helsetilsynet er raskt ute med å påpeke systemfeil i spesialisthelsetjenesten, mens feil begått på legevakt og i fastlegeordningen pådømmes enkeltleger.

FORSØMT SIN ROLLE. Jeg anklager Statsforvalterne og Helsetilsynet for å ha forsømt sin rolle ved ikke å ha opprettet tilsyn mot denne grove systemfeilen i dagens norske fastlegeordning, og krever at de kommer på banen.

Interessekonflikter: Egentlig ingen, men jeg er en av legene som er i ferd med å forlate det synkende fastlegeskip. Hjemmelen min på det velrennomerte Svingen legesenter i Lillehammer sentrum har vært utlyst to ganger, uten hell.

Powered by Labrador CMS