Folkehelseinstituttet kom onsdag med en oppdatert risikovurdering av Delta-varianten.

Foto: Øyvind Bosnes Engen

Oppdatert risikovurdering av Delta-varianten

Folkehelseinstituttet melder at de har oppdatert risikovurderingen om en mulig fremvekst av Delta-varianten av koronaviruset.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Den såkalte Delta-varianten er varianten av SARS-CoV-2 som tidligere ble omtalt som den indiske varianten.

Nylig ble det kjent at varianten kan føre til opp mot dobbelt så høy risiko for sykehusinnleggelse, sammenlignet med Alpha-varianten, som først ble oppdaget i Kent i England.

En skotsk studie nylig publisert i The Lancet kan også tyde på at vaksinene fungerer noe dårligere mot Delta-varianten, sammenlignet med Alpha.

Studien viste at det først var etter to doser, at de undersøkte hadde 83 prosent beskyttelse mot Delta-varianten.

– Mer alvorlig
–  Delta-varianten gir mer alvorlig sykdom enn Alfa-varianten og smitter lettere. Vaksinasjon med bare én dose beskytter litt dårligere mot sykdom forårsaket av denne varianten. Heldigvis ser det ut til at beskyttelsen mot alvorlig sykdom, også med bare én vaksinedose, er veldig god, sier avdelingsdirektør Line Vold i pressemeldingen fra Folkehelseinstituttet (FHI).

FHI påpeker at Delta-varianten sannsynligvis vil spre seg videre i Norge, og at den etter hvert kan bli den dominerende virusvarianten.

Varianten er nå den dominerende i Storbritannia. I Norge er det til nå registrert 139 tilfeller av varianten.

Fornuftig med 12-ukers intervall
FHI presiserer at de vurderer det slik at det er fornuftig å fortsette med dagens vaksinasjonsstrategi, altså 12 ukers intervall mellom første og andre dose.
Antakelsen i rapporten, er at én dose sannsynligvis beskytter mot alvorlig sykdom. Folkehelseinstituttet skriver at de heller ikke ser behov for å endre definisjonen av hvem som kan anses å være beskyttet.

Det forlengede doseintervallet, fra opprinnelig 2-3 uker, vil gjøre at man får vaksinert flere med én dose, og det mener FHI vil gi suboptimal beskyttelse.

Powered by Labrador CMS