Flere godkjente melatonin-tabletter på markedet

Fra i dag kommer det flere størrelser godkjente melatonin-tabletter på markedet. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Statens legemiddelverk melder om at det nå blir flere pakningsstørrelser av melatonin tilgjengelig på markedet. 

Melatonin er et hormon som også kan produseres syntetisk som legemiddel. Legemiddelet brukes ved søvnforstyrrelser, som sovemiddel eller for å forskyve døgnrytmen, og har lenge vært det mest brukte uregistrerte legemiddelet i Norge. 

Fra 15. juni vil det være melatonin-tabletter i størrelsene 1, 2, 3, 4 og 5 mg (Melatonin AGB) med markedsføringstillatelse i Norge.

Får refusjon

Det er forhåndsgodkjent refusjon for bruk av disse tablettene til behandling av insomni hos barn og unge med ADHD, melder Statens legemiddelverk. Refusjonen gjelder barn fra seks til 17 år, hvor søvnhygienetiltak ikke har vært tilstrekkelig.

Fra før er det innført forhåndsrefusjon av depottabletter på 1 og 5 mg (Slenyto) for behandling av insomni hos barn og ungdom mellom 2 og 18 år med autismespekterforstyrrelser (ASD) og/eller Smith-Magenis syndrom (SMS).

Depottabletter frigis og absorberes virkestoffet gradvis i kroppen for å gi en jevn virkning over tid, i motsetning til korttidsvirkende tabletter.

Statens legemiddelverk har hatt som mål å få flere leger til å forskrive registrerte legemidler med melatonin. Overlege Sigurd Hortemo ved Statens legemiddelverk sa til Dagens Medisin i 2020 at han ikke betviler kvaliteten på produkter som ikke er registrerte.

– De uregistrerte melatoninproduktene er produsert i USA der melatonin er klassifisert som kosttilskudd. Det er ikke noe feil med produktene, men nå kan vi tilby et godkjent produkt med legemiddelkvalitet. Når et legemiddelfirma tar seg bryet å markedsføre et legemiddel i Norge, så synes vi at de bør få salget.

Powered by Labrador CMS