KONFLIKT: Legeforeningen og KS er uenige om hvordan man skal redusere fastlegenes arbeidsbelastning. På bildet: Marit Hermansen (t.v.), president i Legeforeningen, og Tor Arne Gangsø, områdedirektør for arbeidsliv i KS. Foto: Lasse Moe/Vidar Sandnes

Foto:

Legevakt-strid skal opp i Rikslønnsnemda

Onsdag skal Rikslønnsnemda behandle Legevakt-striden mellom Legeforeningen og KS.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

– Vi ser frem til å få saken opp. Saken burde vært behandlet tidligere, sier Liv Synnøve Taraldsrud, nemdas leder til Dagens Medisin.

Saken var opprinnelig satt opp til behandling i mars, men ble utsatt etter at LO-leder Hans-Christian Gabrielsen døde 9. mars. Rikslønnsnemnda skal settes med ni medlemmer, med ett medlem fra LO, for å kunne treffe en avgjørelse.

LEDER: – Nå ser vi frem til å få en riktig og god prosess, sier Liv Synnøve Taraldsrud, Rikslønnsnemndas leder. Foto: Arkiv

– Nå ser vi frem til å få en riktig og god prosess, sier Taraldsrud.

Les mer om konflikten her:

Dette er striden mellom Legeforeningen og KS

Tar ut leger i streik i fem byer

Mener Legeforeningen nå bærer ansvaret for liv og helse

– Kontakt og dialog er god og konstruktiv

Tor Arne Gangsø, områdedirektør for arbeidsliv i KS sier til Dagens Medisin at de ser frem til forhandlinger i Rikslønnsnemda.

– Er det noen punkter i det du skal si som er verdt å merke seg?

– Vi er opptatt av det samme, og har det samme budskapet som vi har hatt hele veien. Belastningen er et systemanliggende, som også Legeforeningen er enige i. Men vi er ikke helt på linje når det gjelder løsningen.

– Blir Legeforeningens krav imøtegått er det kommuner som ikke vil få det til å gå rundt.

Gangsø sier det vil være overraskende hvis motparten kommer med noe nytt i morgen.

– Selv om vi skal i Rikslønnsnemnda som «motparter», vil jeg likevel understreke at kontakten og dialogen mellom Legeforeningen og KS er god og konstruktiv.

Kan ende i arbeidsretten

Marit Hermansen, president i Legeforeningen, sier de er forberedt.

– Vi er skarpskodd og godt forberedt til i morgen. Dette er en viktig sak for oss og en viktig sak for mange leger i distriktene.

– Nils Kristian Klev i Allmennlegeforeningen uttalte i fjor at han ikke utelukker at også denne saken kan ende i arbeidsretten, kan den det?

– Ja. Rikslønnsnemnda kommer med sin kjennelse, som vil si at en av partene får gjennomslag. Da er det opp til den parten som ikke får gjennomslag å vurdere om den skal ta saken videre. Det var jo det som skjedde tilbake i 2016 etter streiken i sykehus.

– Er du nysgjerrig eller spent på hva motparten skal legge frem i sitt innlegg?

– Det er alltid spennende. Samtidig så er dette en problemstilling og konflikt som vi har stått i lenge, det er lite som er nytt.

– Vi mener det er på tide at kommunene tar sitt arbeidsgiveransvar. Den høye arbeidsbelastningen i legevakt må ned, sier Hermansen.

Powered by Labrador CMS