KAN BOOSTE MED CELLEGIFT? – For kolorektalpasienter er det foreløpig bare dem med MSI-high-svulst som får immunterapi med PD-1 hemmer, sier Anne Hansen Ree, overlege ved Akershus universitetssykehus.

Foto: Vidar Sandnes

Norsk studie: Større effekt av immunterapi ved hjelp av cellegift

Norske forskere ved fem sykehus presenterer en poster om immunterapi kombinert med standard cellegift for metastatisk tarmkreft på ASCO. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Under ASCO-kongressen publiserer professor Anne Hansen Ree ved Universitetet i Oslo og Akershus universitetssykehus en poster med tidlige data på immunterapi og cellegift for 54 pasienter som har såkalt mikrosatellitt stabil metastatisk kolorektal kreft. 

Immunterapi med PD-1-hemmer er kun godkjent for de pasientene som har mikrosatellitt instabilitet ved metastatisk kolorektalkreft (MSI-high).
Ree forklarer til Dagens Medisin at hypotesen er at oxaliplatinbasert kjemoterapi kan lokke frem immunitet mot svulsten, som gjør at pasientene får effekt av immunterapi.

– Mikrosatellittstabilitet ved metastatisk kolorektalkreft, fører til at pasientene i utgangspunktet ikke antas å ha effekt av immunterapi. Dette gjelder om lag 95 prosent av pasientene. Vi bruker cellegift for å gjøre svulstene immunogene. Dette gjør vi for å lokke frem underliggende immunitet, sier Ree. 

Booster immunrespons
Ree forklarer at de slik sett prøver å gjøre kroppen i stand til økt immunaktivitet mot svulsten, for at pasienten skal ha effekt av en PD-1-hemmer.

Ree viser til at kjemoterapien de gir for å oppnå denne effekten (FLOX) er standardbehandlingen i førstelinje på tarmkreft ved spredning.
– Hvis vi gir litt FLOX, så utløser det immunrespons i tumor. Immunsystemet kan bli i stand til å gjenkjenne tumor. Da er tanken at vi kan booste denne effekten igjen, ved å gi immunterapi.

I studien randomiserers pasientene enten til standardbehandling med FLOX, eller repetert to kurer med FLOX og to med PD-1-hemmeren nivolumab (Opdivo). 

Immunterapilegemiddelet ble valgt etter det de fikk i støtte fra et legemiddelseskap. 

– I denne studien har vi undersøkt nivolumab, fordi BMS velvillig ga det til studien.

Det finnes for ordens skyld flere legemidler for behandling av kreft via signalveien PD-1.

Fant undergruppe 
Ree opplyser til Dagens Medisin at de har funnet en undergruppe av pasientene i den utprøvende armen som hadde svært gode responser.

– I abstractet, med tidlige data, viser vi at FLOX i kontrollarmen ga median progresjonsfri overlevelse (PFS) på 5.6 måneder. I den utprøvende armen fant vi median PFS på 6.6.

Ree forklarer at de i den eksprimentelle armen finner en gruppe som ikke har effekt av behandlingen, men at halvparten har nytte.

– En undergruppe har median PFS som er signifikant bedre enn standardbehandlingen, på hele 13,6 måneder.

– Disse pasientene identifiseres ved at de på vanlig CT-undersøkelse tidlig i behandlingsforløpet​ har skrumpning av svulstene. Kun beskjeden skrumpning er tilstrekkelig, det indikerer uansett at immunaktivitet sannsynligvis er oppnådd.

Interessekonflikt: BMS har gitt nivolumab (Opdivo) til studien. Studien er finansiert av Kreftforeningen.

Powered by Labrador CMS