Nå er det snart ikke mer å redde

Skal handlingsplanen ha effekt, er den avhengig av langt mer ressurser – og en større andel av midlene må på bordet allerede nå. Jeg er redd for at det snart ikke er noe å redde – hvis regjeringen venter enda lenger.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Nils Kristian Klev

Kronikk: Nils Kristian Klev, spesialist i allmennmedisin, fastlege i Røyken og leder av Allmennlegeforeningen

11. MAI MARKERTE ett-årsdagen for lanseringen av regjeringens Handlingsplan for allmennlegetjenesten. En plan som skulle bidra til en fastlegeordning som gir pasientene allmennlegetjenester av høy kvalitet. For mange skulle den også være en redningsplan.

Ett år senere er det tydelig at handlingsplanen ikke har levert. Vi står nå i en situasjon hvor fastlegeordningen er i fritt fall.

I FEIL RETNING. Legeforeningen og Allmennlegeforeningen varslet allerede ved fremleggelsen av planen at tiltakene kom for sent og midlene som ble avsatt var langt unna det som måtte til for å klare å snu den negative utviklingen i ordningen.

Regjeringen har ikke lyktes med å stoppe frafallet av allmennleger - den klarer heller ikke å få nok nye leger inn i ordningen. Mer enn 114.000 pasienter står derfor nå uten fastlege, en rettighet de fleste av oss har tatt for gitt. Dette er en virkelighet de færreste trodde på før VGs kartlegging i 2017 viste at ordningen slet med store rekrutteringsutfordringer.

Hva mer trenger egentlig regjeringen å vite, og hvor dypt skal krisen sette seg før den handler?

I midten av mai kommer Helsedirektoratet med den første årsrapporten for oppfølgingen av handlingsplanen. Også denne rapporten vil med all sannsynlighet vise at utviklingen går i feil retning, på parametere som kontinuitet i lege-pasient-relasjonen, andel lister uten fast lege og økt vikarbruk.

HVA MER MÅ TIL? Det har i alle tilfeller vært utallige undersøkelser og kartlegginger, som alle peker i samme retning. Arbeidsbelastningen bare øker, erfarne fastleger slutter og det haster mer enn noen gang med tiltak som faktisk monner. Forskning fra Legeforskningsinstituttet (Lefo) viser at stress hos fastlegene er firedoblet på ni år.

En gjennomgang av norske avisoppslag har vist at nesten hundre kommuner har omtalt rekrutteringsutfordringer bare det siste halvåret. Seks av ti tillitsvalgte i Allmennlegeforeningen melder nå om at deres kommune har rekrutteringsutfordringer.

Fastlegene og kommunene kan ikke være mer tydelige på hvor alvorlig situasjonen i fastlegeordningen er. Nå vet vi også at stadig flere pasienter rammes. Hva mer trenger egentlig regjeringen å vite, og hvor dypt skal krisen sette seg før de handler? Hvor mange flere kartlegginger og konklusjoner trengs for å få på plass en handlingsplan som faktisk fungerer?

UTEN BÆREKRAFT. Samtidig som ordningen rakner, har det siste årets pandemi vist oss hvor viktig fastlegeordningen og primærhelsetjenesten er for beredskapen i Norge. Av de over 110.000 kjente positive tilfellene av covid-19 vi kjente til i Norge per 26. april 2021, ble bare 4138 innlagt på sykehus. Det er under fire prosent av alle positive tilfeller. Dette viser i klartekst hvordan kommunene og allmennlegene har sørget for å gi spesialisthelsetjenesten kapasitet til å håndtere de pasientene som har trengt mest hjelp.

Vi trenger økonomiske rammer som gjør at fastlegeordningen igjen blir bærekraftig, og at fastlegene kan nærme seg normal arbeidstid med tilstrekkelig tid til hver pasient. Dagens hovedmodell med næringsdrift er betydelig underfinansiert.

Dette fører til at de næringsdrivende fastlegene må jobbe langt utover en normal arbeidsuke dersom de skal oppnå en inntekt som er sammenlignbar med kolleger i spesialisthelsetjenesten.

IKKE MER Å REDDE? Regjeringen vil at fastlegeyrket skal være en attraktiv og trygg karrierevei og sier at like viktig som å rekruttere nye fastleger, er det å holde på dem vi har. Så langt viser alle tall at regjeringen ikke har lyktes. Skal handlingsplanen ha effekt, er den avhengig av langt mer midler, og en større andel av midlene må komme på bordet allerede nå.

Jeg har tidligere skrevet at det brenner et blått lys for fastlegeordningen. Ambisjonen til regjeringen har vi delt: En bærekraftig fastlegeordning for fremtiden, til det beste for både pasienter og de legene som skal ha fastlegeordningen som sin arbeidsplass.

Jeg er redd for at det snart ikke er noe å redde – hvis regjeringen venter enda lenger.


Dagens Medisin
, fra Kronikk og debattseksjonen i 09-utgaven

Powered by Labrador CMS