FØLGER MED: President Marit Hermansen i Legeforeningen håper budsjettforslaget vitner om at regjeringen vil ta større grep fremover. På bildet: Hermansen og helse- og omsorgsminister Bent Høie under Helsedagen 2020 i regi av Dagens Medisin.

Foto: Vidar Sandnes

– Redder ikke fastlegeordningen

Legeforeningen mener at styrkingen av det såkalte basistilskuddet for fastleger ikke vil løse problemene for fastlegeordningen – men håper tildelingen er et signal i påvente av neste statsbudsjett.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Tirsdag la regjeringen frem revidert nasjonalbudsjett. Regjeringen foreslår å øke basistilskuddet til fastleger fra 577 kroner til 610 kroner, under knekkpunktet på 1000 listeinnbyggere på fastlegelisten.

– Fastlegeordningen reddes ikke av revidert nasjonalbudsjett – det er kun en omdisponering innen budsjettet.  Men dette kan i beste fall være et signal om at det kommer en betydelig styrking i neste statsbudsjett, sier president Marit Hermansen i Legeforeningen.

Hermansen sier hun ikke hadde en forventning og at det også ble bekreftet at «krisen ikke blir løst i dette budsjettet».

– Blir det ingen forskjell for fastlegene med denne endringen?

– Innretningen er god, men det trengs betydelig mer midler. Vi tolker dette som et signal for budsjettet for 2022 – og det er det som teller.

– Ingen reell styrking av sykehusene

De større nyhetene fra revidert nasjonalbudsjett var i stor grad lekket på forhånd, deriblant at sykehusene får en ekstra tildeling som følge av pandemien. Regjeringen foreslår å gi sykehusene 1,5 milliarder kroner for bortfall av aktivitetsbaserte inntekter i ordningen med innsatsstyrt finansiering i første halvår 2021.

Dette er ikke legepresidenten spesielt imponert over.

– Når det gjelder «styrkingen» av sykehusene, så er det ingen reell styrking. Dette er kun snakk om kompensasjon for tapt inntekt. Det står ingenting om hvordan en skal løse etterslepet i sykehusene, utover at man skal betale for kjøp av tjenester hos private.

Powered by Labrador CMS