ARENA? – Slik som denne saken endte opp ble det en prisdiskusjon som tok for lang tid. Da blir Nye metoder egentlig en forhandlingsarena, i stedet for et organ som skal godkjenne og vurdere nye metoder, sier assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen.

Foto: Vidar Sandnes

Skuffet over lang forhandling

Kreftforeningen er glad for mandagens avgjørelse om å innføre ny målrettet lungekreftbehandling, men svært kritisk til femårig prisforhandling i Nye metoder. De mener saken er eksempel på at pasienten «tas som gissel».

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

– Dette er gledelig nytt, sier assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei i kreftforeningen om dagens møte i Beslutningsforum.

Under møtet ble EGFR-hemmeren osimertinib godkjent for førstelinjebehandling av pasienter med EGFR-positiv ikke-småcellet lungekreft, og for andrelinjepasienter med T790 mutasjon.

– Dette er viktig for alle lungekreftpasienter som kan ha nytte av dette medikamentet, sier han til Dagens Medisin.

Andrelinjebehandlingen ble godkjent av EMA i 2016. Kreftforeningen er mindre imponert over at det har tatt fem år for Nye metoder å få til en akseptabel avtale med legemiddelselskapet, og sier dette er et eksempel på at «pasientene tas som forhandlingsgissel».  

– Kan gå bedre
– Her er det et forbedringspotensial. Det går det ikke raskt nok. I denne saken har det vært mye diskusjon rundt prisen, sier Opdalshei.

Han mener saken er et godt eksempel på en av sakene som bør diskuteres når evalueringen av Nye metoder skal velge ut enkeltsaker.

– Hvorfor tar det så lang tid og hvordan kan man lage system som fører til at medisiner kommer raskere til pasientene. Dette er et medikament som har vært i bruk lenge i våre naboland.

Andre evalueringstiltak
Odalshei sier at Kreftforeningen har en naturlig pådriverrolle for at nye behandlinger skal tas i bruk.   

– Når dette ble innført i Danmark så var det via en løsning med betinget godkjenning. Dette vil si at de løpende ser på hvilken effekt medikamentet har i klinisk praksis. Å vurdere slike tiltak bør gjøres i evalueringen av Nye metoder. Dette kan være fornuftig for å tatt i bruk nye medisiner raskere.

– Slik som denne saken endte opp ble det en prisdiskusjon som tok for lang tid. Da blir Nye metoder egentlig en forhandlingsarena, i stedet for et organ som skal godkjenne og vurdere nye metoder.

Powered by Labrador CMS