–  Målet er å fjerne de nasjonale tiltakene for sosial distansering. Vi vil ikke stenge kinoer og teatre i hele landet, kun de stedene som har problemer. Vi har ikke alltid lykkes, men vi vil ha lokale tiltak. Det reduserer belastningen på dem som bor i områder med mindre smitte, sier Preben Aavitsland, overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Foto: Skjermdump

Anslår at nasjonale tiltak kan fjernes om en måned

– Om en måned fra nå kan vi kanskje fjerne de nasjonale tiltakene, og åpne samfunnet mer i byene som har smitten under kontroll.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Dette sier Preben Aavitsland, overlege ved Folkehelseinstituttet.

Små lokale lockdowns
Han deltok onsdag ettermiddag på Dagens Medisins digitale møte om den skandinaviske pandemihåndteringen, sammen med sine kolleger i Danmark og Sverige.

Det blir en kinkig vinter Anders Tegnell, statsepidemiolog i Sverige

– Målet er å fjerne de nasjonale tiltakene for sosial distansering. Vi vil ikke stenge kinoer og teatre i hele landet, kun de stedene som har problemer. Vi har ikke alltid lykkes, men vi vil ha lokale tiltak. Det reduserer belastningen på dem som bor i områder med mindre smitte, sa Aavitsland.

– Når kan vi komme dit at vi kun har små lokale lock-downs?, ville møteleder og ansvarlig redaktør i Dagens Medisin, Markus Moe, vite.

– Kanskje om en måned fra nå, så kan vi fjerne de fleste nasjonale tiltakene, og åpne samfunnet mer i byene som har epidemien under kontroll, som i Nord Norge, hvor det er svært få tilfeller og nesten ingen sykehusinnleggelser. Og andre steder utenom byene, hvor det er svært få tilfeller. Så hvis vi kan fjerne nasjonale tiltak så kan de i områder med lite smitte leve mer normalt – og så implementerer vi tiltak der det er utbrudd, sa Aavitsland.
Danmarks smittevern-ekspert, Lone Kristensen, som også er blitt kjent som danskenes egen «Korona-Lone» fortalte om pandemiens gang i Danmark i vintermånedene:

– Det kom en stor andre bølge i Danmark, og vi er nå i en ny lockdown. Akkurat nå ser vi at åtte prosent av den danske befolkningen har fått påvist antistoffer for viruset, sa Simensen, som viste til at Danmark er godt i gang med å vaksinere sårbare grupper.

Lone Simensen er smittevernekspert i Danmark.

– Sykehusene er blitt bedre på covid-behandling
– Og så får vi gode nyheter fra sykehusene – de er blitt mye bedre på å behandle pasientene, færre innlegges på intensivavdeling. Alt de gjør ser ut til å fungere bedre.  Vi har et lavt smittetrykk nå, men den britiske varianten vil endre dette, og derfor er vi i lockdown nå, sa Simensen, som la til:
– Vi er i et kappløp.

– Sverige hadde en topp i sin andre bølge like før jul, viste Andres Tegnell til:

– Dette gjorde oss bekymret for julen, men det som skjedde var at antallet tilfeller sank ganske dramatisk, noe som overrasket mange. Men kanskje er det ikke så overraskende, ettersom man ser på hva som vanligvis skjer med influensa i julen – da er det nedgang. Så hele denne diskusjonen om  at vi møter så mange i julen, er kanskje litt feil, vi møter færre i julen, iallfall i Sverige, sa Tegnell, som er statsepidemiolog i svenske Folkhälsomyndigheten.

Han fortalte at det er en smittenedgang i Sverige, selv om dette «droppet» nå sakker ned.

Satser på at alle vaksineres før «midsommar»
–  Vi vil gjerne lavere før vi er fornøyde. Presset på sykehusene går ned. Samtidig har regionale forskjeller økt igjen. Vi lurer veldig på hva som vil skje nå. Det ser ut til å være en kritisk periode. Vi ser at med en gang folk ikke går ut. Vi har blant annet et nytt stort utbrudd i nord ved en fabrikk. Steder hvor det er mye gjennomtrekk av folk er kritiske, viser Tegnell til.

– Vi må derfor ha god kontroll på lokale utbrudd. Vi håper at med tiltakene vi har nå; det ser ut til at man må ha et spesielt nivå på sosial distanse for å holde covid nede. Om vi kan holde fast ved dette så vil vi sakte, sakte gå ned. Ved hjelp av vaksinen kommer vi oss gjennom vinteren. Det blir en kinkig vinter, sa Tegnell.

I Sverige har man estimert at hvis alt går etter planen med levering av vaksiner, så vil alle i Sverige ha fått første dose innen midtsommer.

–  Men, vi må huske på at vi ikke vet hvilken dekning vi trenger for å få kontroll. Vi får meldinger om steder med høy immunitet, som fortsatt har utbrudd. Men vaksinen vil hjelpe

Se opptak av arrangementet her:

Powered by Labrador CMS